Rusové zdevastovali Černobyl. Vojákům zbývá rok života, říká ukrajinský ministr

Jaderná elektrárna Černobyl

Jaderná elektrárna Černobyl padla do ruských rukou již v prvních dnech invaze. Nyní kontrolu nad oblastí znovu převzaly ukrajinské síly a nestačí se divit. Prostory v elektrárně jsou po Rusech naprosto zdevastované a dokonce zamořené radioaktivitou. Někteří z Rusů totiž nedbali na varování a pochodovali Rudým lesem, nejzamořenějším místem na světě. Podle ukrajinského ministra pro energetiku Hermana Haluščenka jim zbývá jen rok života.

Reportér americké CNN Fred Pleitgen se po znovudobytí oblasti kolem Černobylu ukrajinskými silami vydal přímo do nechvalně proslulé jaderné elektrárny, ve které v roce 1986 došlo k největší havárii v dějinách lidstva. „Ruské jednotky tuto oblast napadly během prvních dní, když zaútočily na Ukrajinu a vzaly si Černobyl téměř bez boje,“ popisuje na cestě, která sama o sobě byla dost nebezpečná, novinář.

Rusové měli v černobylské elektrárně uvěznit na 169 Ukrajinců. „Neměli žádné světlo, vzduch ani komunikaci,“ popisuje Pleitgen. Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj mu řekl, že ruští vojáci následně tyto zajatce odvedli do Ruska a aktuálně neví, jak na tom jsou, ani zda se vrátí domů na Ukrajinu.

Ministr pro CNN dále řekl, že byl z chování ruských vojáků v Černobylu naprosto v šoku. Zůstala po nich velká spoušť a řadu věcí z místa navíc ukradli. „Když jsem sem přijel, tak jsem byl opravdu v šoku. Ale pak jsem si opět uvědomil, že nejsou žádní hodní Rusové a že od nich nemůžeme čekat nic dobrého. Je to vždy příběh spojený s obětmi, krví a násilím,“ řekl Monastyrskyj.

Ukrajinci byli šokováni zejména tím, že v prostorách, kde se ruští vojáci sami ubytovali, nacházejí zvýšené míry radiace. „Chodili do Rudého lesa a přinesli radiaci na svých botách,“ vysvětlují ukrajinští vojáci v reportáži CNN.

Rusové se zakopali v nejzamořenějším místě světa

Oblast Rudého lesa je považována za nejzamořenější oblast na světě, jejíž půda je velmi silně radioaktivní. Ukrajinci mají k dispozici satelitní snímky, které prokazují, že se v této oblasti Rusové zdržovali. Navíc jsou v lese stále přítomny například ruské příděly.

Ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko byl z konání ruských vojáků rovněž nepříjemně překvapen a prohlásil, že kvůli radiaci jim zbývá rok života.

Není to poprvé, co v současné válce na Ukrajině ruští vojáci vůbec nedbali na bezpečnost svou ani svého okolí. V předešlých týdnech totiž raketami útočili na jadernou elektrárnu v Záporoží. K žádnému úniku radiace však naštěstí nedošlo. Pokud ano, následky by mohly být ještě více katastrofální, než právě tragická havárie v Černobylu.

Tagy: