Rvačka mezi cizinci na Českolipsku skončila smrtí

Vražda v Nových Zákupech

Rvačka mezi dvěma cizinci na Českolipsku skončila smrtelnou bodnou ranou. Kriminalisté případ vyšetřují na nelegálně provozované ubytovně.

Majiteli nelegální ubytovny v Zákupech na Českolipsku, kde se o víkendu stala vražda, hrozí vysoká pokuta. Dva cizinci ubytovaní načerno v prostorách restaurace se v noci ze soboty na neděli pohádali. Starší z mužů, 52letý cizinec, bodl o 28 let mladšího soka do hrudi přímo v oblasti srdce tak nešťastně, že napadený mladík na místě svému zranění podlehl. Případ vedle kriminalistů podle informací CNN Prima NEWS vyšetřuje i cizinecká policie.

V nelegální ubytovně mělo celkem přespávat pět Moldavců. Minimálně dva z nich, vrah a jeho oběť, neměli v Česku povolení k pobytu. „K osobě obviněného bylo zjištěno, že byl moldavské národnosti, pobýval na území České republiky nelegálně, neměl tu žádné sociální zázemí ani vazby,“ uvedla mluvčí Okresního soudu v České Lípě Zuzana Bohatá Koldovská.

Právě kvůli obavám, že by zadržený pachatel mohl zmizet zpět do své země, aby nebyl stíhán, rozhodl soudce o jeho vzetí do vazby a hrozí mu až 18 měsíců za mřížemi.

Polyfunkční dům, ve kterém je vedle restaurace také obchod, mateřská škola a několik bytů, patří městu Zákupy. Jeho starosta se o nelegální noclehárně v prostorách pronajaté restaurace dozvěděl až po vraždě od policie. „Okamžitě jsem svolal radu města, nájemce dostal výpověď. Nevím, jak slušně vyjádřit, jak mě naštval, protože kdyby tam ty lidi nenechal spát, tak se to nestalo,“ zlobí se starosta Zákup Radek Lípa. Podle něj si chtěl zřejmě nájemce ubytováním cizinců kompenzovat ztráty vzniklé z nuceného uzavření restaurace kvůli vládním nařízením.

Podle mluvčí radnice v České Lípě, pod jejíž živnostenský odbor Zákupy spadají, hrozí provozovateli restaurace až dvou set tisícová pokuta, pokud se prokáže, že prostory užíval k jinému účelu, než k jakému byly zkolaudované. Štáb CNN Prima NEWS se pokoušel nájemce restaurace, který bydlí poblíž, kontaktovat. Na zvonění u domu nikdo neodpovídal, telefon byl nedostupný.

Tagy: