Kvůli sněhu hrozí v Česku problémy v dopravě. Kde platí výstraha před náledím?

Problémy v dopravě

V sobotu bude zataženo až oblačno, zejména na jihozápadě se očekává četnější sněžení. Meteorologové tak vydali výstrahu, kdy varují před novou sněhovou přikrývkou a náledím. Kdy a kde by se lidé měli mít na pozoru?

Zataženou až oblačnou oblohu v sobotu zejména na jihozápadě či jižní polovině území meteorologové očekávají sněžení, které na řadě míst bude i četnější. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 1 °C, na horách pouze kolem -6 °C.

V platnosti jsou také výstrahy. Od páteční 20. hodiny do sobotní 18. hodiny vydali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varování pro novou sněhovou pokrývku. V části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Jihomoravského kraje a na Vysočině by mohlo napadnout i kolem 8 centimetrů nového sněhu za dvanáct hodin.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování a podobně. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ uvádí meteorologové. Lidé by proto měli sledovat také dopravní situaci.

Pozor na náledí

S tím se pojí také druhá výstraha před náledím, která platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočinu. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedli experti.

V noci na neděli bude opět zataženo až oblačno, místě se očekává sněžení. Ojediněle se podle meteorologů očekávají mlhy, které mohou být mrznoucí. Nejnižší se se pak v noci budou pohybovat mezi -1 až -5 °C, na severní polovině při zmenšené oblačnosti mohou teploměry naměřit i kolem -9 °C.

V neděli pak bude většinou oblačno, místě se očekává sněžení, které se objeví i v polohách pod 600 metrů. Zároveň hrozí tvorba ledovky i výskyt mlhy, která může být i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 °C, na jihu ojediněle vystoupají až k 5 °C.

Tagy: