PŘEHLEDNĚ: Příspěvky na bydlení i porodné. Na co mají nárok zoufalé rodiny s dětmi?

Matka a dítě

Vysoká inflace i drahé energie znepříjemňují život řadě domácností. Jednou z ohroženou skupin jsou rodiny s dětmi, které mají vysoké výdaje. Lidé s malými dětmi se ale mohou obracet s žádostí o pomoc na stát. Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí celou řadu podpůrných příspěvků či dávek. Jak může stát pomoci a co je k tomu potřeba?

Přídavek na dítě

Tato dávka je určena pro rodiny s nižšími příjmy. Ucházet se o ni mohou jak rodiče s malými dětmi, samoživitelé, tak i rodiny se studenty. Přídavek se vyplácí pravidelně a pomáhá s náklady na výchovu a výživu dětí. Příspěvek se poskytuje na dítě od narození do 18 let věku. Poté případně i do 26 let, pokud stále studuje. Například samoživitelka s předškolním dítětem může přídavek získat, pokud její příjem nepřesáhne 23 630 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Nárok na dávku mají lidé, jejichž příjem nepřekročí 3,4násobek životního minima. Ministerstvo pro výpočet nároku připravilo kalkulačku.

Přídavek se poskytuje měsíčně ve třech výších podle věku dítěte:

  • do 6 let – 830 Kč
  • od 6 do 15 let – 970 Kč
  • od 15 do 26 let – 1 080 Kč

K výši příspěvku se ale vztahují i další podmínky. Pokud jeden z rodičů pracuje nebo má jiný příjem, tak je přídavek o 500 koroun vyšší.

Přídavek na dítě ve zvýšené výměře podle věku dítěte:

  • do 6 let – 1 330 Kč
  • od 6 do 15 let – 1 470 Kč
  • od 15 do 26 let – 1 580 Kč

O dávku lze zažádat na úřadech práce nebo on-line přihlášením přes identitu občana nebo datovou schránku. Formulář pro osobní podání najdete zde. On-line přihlášení pak na stránce ministerstva práce.

Příspěvek na bydlení

Tento druh příspěvku se stal velmi oblíbeným mezi širokou veřejností. Lidem totiž pomáhal zejména v době vysokých cen energií. V červnu ho podle dat ministerstva práce pobíralo 267 tisíc příjemců. Příspěvek je určen všem rodinám, které kvůli nízkým příjmům potřebují pomoci s náklady na bydlení. Ty musí činit více než 30 procent jejich příjmů. V případě Prahy dokonce 35 procent příjmů. Aby se dávka nezneužívala, náklady na bydlení nesmí být vyšší, než jak je v dané lokalitě definuje stát. Pro orientační výpočet i zde ministerstvo práce připravilo jednoduchou kalkulačku.

Lidé mohou vyplnit žádost on-line přes přihlášení do datové schránky nebo identity občana. Pro podání tištěného formuláře je potřeba průkaz totožnosti, u dětí do 15 let rodný list, doklad o výši čtvrtletního příjmu, doklad o výši nákladů na bydlení, doklad o výživném či prohlášení osob, které nemají příjmy pro nárokování dávky.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Jeho vyplácení začíná po konci nároku na mateřskou. Celková částka vyplacená na jedno dítě je 300 tisíc korun nejvýše do čtyř let věku dítěte. Pokud jsou v rodině nejmladší dvě a více děti narozených současně, tak mají rodiče nárok na vyčerpání částky 450 tisíc korun.

Náhradní výživné

Tato dávka se vyplácí rodičům, kteří mají dítě bez hrazení výživného. Jedná se o nový příspěvek, který funguje od poloviny roku 2021. Náhradní výživné je vyplácené ve výši rozdílu měsíční dávky určeného rozsudkem soudu nebo schválené dohody o výživném. Maximální výše je ale tři tisíce korun měsíčně.

Nárok na dávku náleží těm, kteří vymáhají výživné v exekučním řízení nebo o soudním výkonu rozhodnutí. Dítě musí být mladší 15 let. Starší už musí mít potvrzení o studiu nebo o zdravotním stavu dítěte.

Lidé v tomto případě mohou podat žádost na úřadu práce. Žádost lze vyplnit na stránkách ministerstva financí. Tištěný formulář pak najdou zájemci na pobočkách úřadů práce.

Porodné

Nízkopříjmové rodiny mohou žádat i o porodné. O pomoc mohou lidé žádat v případě, že se jim narodilo první či druhé dítě nebo převzali dítě do jednoho roku věku do náhradní rodinné péče. Dávka je určená také otcům prvního nebo druhého dítěte, kteří mají nízký příjem a matka jejich dětí zemřela.

I zde je potřeba splnit podmínku nízkopříjmovosti. O potřebě rozhoduje čistý příjem rodiny, který musí být nižší než 2,7násobek životního minima rodiny. Porodné se může čerpat pouze na dvě děti. V případě prvního se vyplácí částka 13 tisíc korun a u druhého 10 tisíc korun.

Žádost lze vyplnit elektronicky z domova po přihlášení přes datovou schránku nebo identitu občana. Pomocí tištěného formuláře pak na úřadech práce.

Mimořádná okamžitá pomoc

Tato dávka není přímo určená pro rodiny s dětmi. Jedná se o plošný příspěvek, který je poskytnut celé široké veřejnosti. Pokud ale některé rodiny s malými dětmi musí řešit okamžité vysoké výdaje, mohou o pomoc požádat.

Praktickým příkladem je začátek školního roku, kdy si řada domácností o příspěvek zažádá. A to kvůli mimořádným výdajům, které jsou spojené s výbavou pro malého školáka. Nárok na dávku ale mají i lidé při mimořádných událostech, jako jsou požáry, ekologické či průmyslové havárie.

Pro žádost je potřeba průkaz totožnosti, rodný list u dětí do 15 let či potvrzení o studiu. Maximální výše příspěvku je až 72 900 korun. Pomoc je jednorázová. Žádost lze on-line vyplnit zde.

PODÍVEJTE SE: Češi se zdráhají požádat si o dávky.

Tagy:
rodina ekonomika bydlení Česko Praha Ministerstvo financí České republiky Úřad práce České republiky Datová schránka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky