Satoranský a Veselý exkluzivně: Udržet se v NBA je těžší, než se tam dostat

Jan Veselý

Tomáš Satoranský, Jan Veselý

Oba skáčou vysoko, předvádí skvělé výkony a fanoušci je milují. Basketbalisté Tomáš Satoranský a Jan Veselý si mimo jiné zahráli slavnou NBA a společně se starají o boom českého basketbalu v posledních letech. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiblížili zákoutí hry v zámoří i to, jaký má sport vliv na jejich rodiny.

Satoranský i Veselý patří mezi nejlepší české basketbalisty. Oba začínali v evropských ligách, angažmá však získali i v zámoří. O zkušenosti z NBA se podělili ve speciálu pořadu Interview. „Netajíme se tím, jak máme rádi evropský basketbal. Honza je už sedm let v Evropě. Máme rádi kolektivní basket, máme pro něj ty správné hodnoty a myslím, že to je jedna z našich předností,“ podotkl Satoranský, jenž se z USA vrátil do Barcelony.

V americké NBA se totiž takzvaně jede na individualitu, která oběma hráčům byla proti srsti. „Je to o mentální připravenost. Jak se říká, když jedete do USA, hráči na vás koukají jako na konkurenta, který jim bere minuty a práci. Univerzitní basketbal vyprodukuje 400 hráčů ročně. Těžší je se v NBA udržet, než se tam dostat. Připadalo mi, že musím sledovat své konkurenty a to, na jaké jsem pozici než to, jak tým hraje. Když jdete z Evropy, kde máte hodnoty jinde, tak to není moc příjemné,“ vysvětlil nejlépe placený český sportovec.

V NBA přišel kulturní šok

Když šel do NBA jeho kolega Jan Veselý, zkušenosti měl prý podobné. „Tým byl v té době v rozkladu. Bylo tam více faktorů, ale zažil jsem kulturní šok. Cesta zpět do evropské ligy byla ale v pohodě. Opět jsem chtěl začít hrát na levelu, který jsem chtěl,“ řekl v rozhovoru Veselý, který se z NBA přes Istanbul přesunul také do španělské Barcelony. I on měl pocit, že v zámoří nejsou na hráče z Evropy zvědaví. „Je to více individuální sport,“ zhodnotil.

Do hry také silně promlouvá politika týmu. „Je to velký rozdíl oproti Evropě. Největší hvězdy táhnou fanoušky, prodávají vstupenky a dresy. Když se stane, že hrajete za hlavní hvězdou, tak často jdete ze hřiště ne kvůli basketu, ale proto, že hvězda má hrát a táhne lidi. S tím poté hodně bojujete, jako sportovci vám to nepřijde fér. Je to zároveň byznys,“ podotkl Satoranský.

Na sklonku angažmá v NBA ho velice trápilo, že nehrál. „Na USA mám skvělé vzpomínky, to nebudu lhát. Byl jsem ve třech krásných městech – Washingtonu, Chicagu a New Orleans. Žilo se nám tam pěkně a manželka si to velmi oblíbila. Nikdy jsme však neplánovali žít v USA, vždy nás to táhlo domů a teď jsme se rozhodli pro nejlepší možnou variantu,“ doplnil Satoranský, který má v katalánské Barceloně smlouvu na čtyři roky.

Byty mají u sebe

Právě ve Španělsku bude hrát po boku Veselého. Kromě času stráveném na trénincích a zápasech se budou pravděpodobně vídat i ve volném čase – byty mají zhruba 200 metrů od sebe. „Když jsem jel do Španělska na testy, tak jsme s manželkou našli byt. Ten máme, bohužel, hned vedle kolegy,“ smál se Veselý. Doplnil, že manželka nyní rozhoduje, které věci do Barcelony sbalí.

Oba sportovci se shodují, že rodiny jsou jim velkou oporou. „Manželka hrála basketbal, což je někdy výhoda a jindy ne. Ale jako jedna z mála se mi nebojí po zápase říci, jak to je. I když z toho pramení hádka, tak si později uvědomím, jak to myslela. V NBA mi to pomáhalo, byl tam se mnou někdo, kdo mi rozuměl a podržel mě,“ vysvětlil Satoranský. Manželka Veselého sice basketbal nehrála, pomáhá mu však jinak.

„Mentálního kouče mám doma. Manželka vystudovala psychologii, takže já mám terapii zadarmo,“ smál se. Situace se však u Satoranského i Veselého změnila ve chvíli, kdy se jim narodily děti. „Vstáváme dříve a více si ceníme spánku. Situace pro mě nyní bude lepší. Měl jsme hektický rok, k tomu dvě malé děti. Hodně jsem cestoval a na konci sezóny v NBA jsem bez nich musel jet na měsíc a půl do Washingtonu. Teď jsem rád, že budu mít stabilitu a snad i více času,“ dodal Satoranský.

Tagy: