Schová se jeden ze 40. Do bunkrů se vejde jen čtvrt milionu Čechů, přiznal Fiala

Petr Fiala

Celková kapacita protiatomových krytů v Česku je kolem čtvrt milionu občanů, řekl ve čtvrtek ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se ale v současné době používají spíše improvizované kryty, které lze udělat téměř ve všech budovách. Lidé se podle něj mohou schovat i v prostorách metra. Nejvíce bunkrů je v Praze. Zároveň Fiala ale zdůraznil, že není důvod strašit lidi a že Češi jsou v bezpečí.

„Celková kapacita protiatomových krytů je kolem čtvrt milionu občanů. Podle údajů hasičů se jich na našem území nachází kolem šesti tisíc, nejvíce jich je v Praze,“ řekl Fiala ve Sněmovně při interpelacích.

Zároveň ale zdůraznil, že v současné době se používají spíše improvizované kryty, které lze budovat ve většině budov. „Jako kryt může sloužit i metro, ale jsou tu i další místa, jako je Strahovský tunel a podobně,“ uvedl s tím, že vše evidují hasiči na svých stránkách.

Premiér tímto výčtem odpověděl na dotaz poslance SPD Vladimíra Zlínského. „Pro kolik procent obyvatelstva jsou k dispozici funkční protiatomové kryty – tedy s jídlem, lůžky, funkčními odpady a podobně na dobu pobytu aspoň několika dnů? Jak budou distribuovány ochranné protiradiační obleky a masky? Jak budou občané informováni o radiaci ve svém okolí v případě velmi pravděpodobného blackoutu? Jak bude postaráno o občany, kteří se do krytu nedostanou?“ interpeloval Fialu Zlínský.

Jaderné zbraně jsou součástí psychologické války

Podle Fialy ale není důvod ke strašení občanů. „Státní úřad pro jadernou bezpečnost ujistil, že radiační činnost u nás je obvyklá. Nemá v tuto chvíli smysl občany děsit a hovořit o tom, že se máme schovávat do krytů nebo se připravovat na něco, co v tuto chvíli nenastane. Zachovejme si chladnou hlavu a rozum. Česká republika je v bezpečí. Jsme součástí Severoatlantické aliance, která je připravená se jednoznačně bránit,“ zdůraznil ve čtvrtek předseda vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s válkou na Ukrajině podle agentur v pondělí nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle Fialy to ale nebude mít žádný dopad.

„Je to výrok absolutně nepřijatelný, šílený, ale je to součástí psychologické války. Jaderné zbraně jsou zbraněmi odstrašujícími. Putin je využívá i k tomu, aby vyděsil občany demokratických zemí. Ale použití jaderných zbraní je krajně nepravděpodobné,“ ubezpečil Čechy premiér.

Tagy: