S miminkem měla třást tak silně, až mu způsobila krvácení do mozku. Vinu matka odmítá

Soud se ženou, která zranila miminko

Soud s matkou, která zranila dítě

Krajský soud v Ústí nad Labem začal v pondělí řešit dva roky starý případ těžkého ublížení na zdraví. Jednadvacetiletá žena měla podle obžaloby svým čtyřměsíčním synem třást tak silně, až mu způsobila krvácení do mozku. Chlapeček, který se narodil předčasně, pak v nemocnici dokonce bojoval o život.

Vše mělo podle žalobce začít v srpnu před dvěma lety. Tehdy se 19letá žena starala o své dvě malé děti. Roční dceru a čtyřměsíčního syna, který se mladé ženě narodil předčasně. V době porodu měl jen kolem 1,5 kg. Vyžadoval proto speciální přístup. Na to ale žena podle obžaloby nejspíš zapomněla ve chvíli, kdy její syn začal plakat a nebyl k utišení.

„Nejméně ve dvou případech uchopila nezletilého poškozeného v podpaží, aniž by mu fixovala hlavičku a s cílem jej zklidnit a utišit, dítětem opakovaně třásla směrem od sebe k sobě,“ stálo v obžalobě.

Chlapeček nakonec skončil s krvácením do mozku v nemocnici, kde neurochirurgové bojovali o jeho život. Naštěstí se jim ho podařilo zachránit a chlapeček po dvou měsících v nemocnici skončil v péči své pratety. O matku se začala zajímat sociálka.

Podle obžaloby vyšlo na povrch, že nebyla zrovna příkladnou matkou ani pro svou starší dceru. „Nedbala o jejich hygienu, zajištění čistého ošacení, nedostavovala se s dětmi na plánovaná vyšetření u pediatra včetně povinného očkování, nezletilé neposkytovala pravidelnou, hodnotnou, výživnou a věku odpovídající stravu,“ nastínila žalobkyně.

Matce hrozí až 12 let vězení

I dcera nakonec skončila v péči pěstounů a její matka u soudu. „Obžalované jsou kladeny za vinu celkem dva skutky. V prvém případě, že v podstatě způsobila těžkou újmu na zdraví dítěti mladšímu 15 let. Ve druhém případě, že nevyvíjela dostatečnou péči o své dvě nezletilé děti,“ uvedla státní zástupkyně Simona Konopáčová.

Obžalovaná v pondělí u soudu odmítla vypovídat. Ještě předtím ale řekla, že se cítí nevinná. „Cítím se být nevinná, takže nebudu vypovídat,“ řekla. Více k případu odmítl sdělit i její právník. Soudce pondělní jednání odročil. V příštích dnech ho čeká výslech svědků. Ženě v případě uznání viny hrozí až 12 let za mřížemi.

Tagy: