Kašlu na vozidla, Ukrajina potřebuje děla a munici. Americký voják popisuje stav na frontě

Ukrajinci pálí na ruské pozice.

České zájmy v Evropě - Válka na Ukrajině

Ukrajina zoufale potřebuje dělostřelectvo a kopu munice mnohem více než tanky. To je názor amerického vojáka Jonathana Poquetteho, který coby dobrovolník pomáhá Kyjevu v jeho obraně proti ruské invazi. Cituje jej portál Business Insider. Veterán tak syrově popisuje aktuální situaci na frontě, která pro obránce rozhodně není příznivá.

Americký veterán vypráví, že Západ rozhodně nesedí s rukama v klíně. Připomíná, že aktuálně například řeší dodání vozidel či tanků. Ty však podle něj nejsou klíčové.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko chtělo invazí na Ukrajinu odradit nerozhodné, místo toho se EU a NATO rozšiřují

„Se*u na vozidla, alespoň do určité míry“. Dejte mi munici, minomety, dělostřelectvo. Dejte nám věci, které můžou využít jednotliví vojáci, aby bojovali a zabíjeli Rusy,“ řekl Poquette pro zmíněný portál.

Sám působí jako odstřelovač ve specializovaném praporu mezinárodních dobrovolníků, kteří bojují pod 59. motorizovanou brigádou ukrajinské armády. Běžně by jejich prací byl především průzkum, v poslední době se ale čím dál více zapojují přímo do bojů na frontě. Právě zde na konci ledna utrpěl zranění a od té doby se zotavuje v Kyjevě.

Poquette pro Business Insider doplnil, že Ukrajinci a dobrovolníci bojující pod jejich vlajkou rozhodně neodmítnou nová vozidla včetně tanků, ale není to zkrátka a dobře to, co právě potřebují. „Co teď opravdu potřebujeme, jsou munice, granáty, miny a další podobné věci, například rakety,“ komentoval dále Američan.

„Co zmůže jeden tank? Ne tolik, co 50 tisíc dělostřeleckých či 5 tisíc minometných granátů,“ dodal Poquette. Podle něj by právě zajištění dostatku munice mohlo dostat Ukrajinu zpět do hry. Rusové podle jeho slov jen „posílají vlny svých mužů“, které by vojáci věrní Kyjevu mohli zvládnout, kdyby měli dost nábojů, granátů, min a podobně.

Velkou vzpruhou může pro Ukrajinu být česká iniciativa na nákup sta tisíců kusů dělostřeleckých granátů. Do této aktivity se zapojila řada dalších států Evropské unie, mezi nimi třeba Francie či Polsko. Cílem je získat pro Ukrajinu 800 tisíc kusů této munice.

Český prezident Petr Pavel se právě ve čtvrtek setkal v litevském Vilniusu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, který mu za nákup munice děkoval.

Pavel na sociální síti X uvedl, že Česká republika bude Ukrajině pomáhat nejen dodávkami municí, ale „i plánováním poválečné obnovy a podporou země na cestě do Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO)“.

Tagy: