Fascinuje mě, co říká absolvent Matfyzu o očkování a imunitě, pustil se Šebo do Janečka

Mikrobiolog a autor petice za povinné očkování Peter Šebo

Co Čech, to politik! (1123)

Fascinuje mě, jak se absolvent Matematicko-fyzikální fakulty vyjadřuje k imunitě a očkování, rýpl si do miliardáře Karla Janečka mikrobiolog a autor petice za povinné očkování Peter Šebo. V pořadu Co Čech, to politik! kritizoval jeho slova o tom, že děti covid příliš neohrožuje, a připomněl vzácné syndromy, které mohou po infekci vyústit v trvalé zdravotní problémy či smrt. Pro povinné očkování by byl i další host ve vysílání, módní návrhář Osmany Laffita.

Současný stav v ČR nehodnotí Šebo příliš pozitivně. Riziko podle něj číhá i na očkované seniory, kteří trpí chronickými nemocemi. Těm dle jeho názoru dvě dávky vakcíny nestačí. Problém navíc mnohdy prohloubí mladí lidé, kteří se odmítli očkovat a tyto zranitelné skupiny nakazí. Nezřídka i v rámci své rodiny.

„V současnosti se nemocnice plní starými a chronicky nemocnými lidmi, kteří byli většinou očkovaní, a těmi mladšími a poměrně zdravými lidmi, které neochrání ani jejich vlastní názor, takže skončí na JIP. Když je pak jdou intubovat, tak se strašně diví, že se mají rozloučit se svými příbuznými, protože se jich polovina neprobudí,“ popsal drsnou situaci v nemocnicích, které jsou pod velkým náporem pacientů.

„Pan Janeček pronesl něco o tom, že to pro děti není žádný zásadní problém. To je samozřejmě sporné,“ připomněl Šebo. „V první řadě mě fascinuje, jak se absolvent Matematicko-fyzikální fakulty vyjadřuje k imunitě a k tomu, jestli je očkování nebo onemocnění hazard,“ rýpl si do miliardáře.

Děti mohou nakazit prarodiče, některé i zemřou

Mezi zhruba 1,2 miliony dětmi se podle mikrobiologa aktuálně masivně šíří koronavirus, který mohou zanést i domů a nakazit rodiče či prarodiče. Ačkoliv většina mladých lidí přečká infekci bez větších problémů, u malého procenta z nich se může rozvinout po kontaktu s covidem zánětlivý multisystémový syndrom (PIMS-TS) a dočkat se tak mohou velmi vážných zdravotních komplikací. Někteří z nich i zemřou.

„Když se ztratí holčička v lese, dva dny Česká republika řeší, jestli ji najdou nebo nenajdou. Tady v jarní vlně dostalo PIMS 207 dětí, šest jich umřelo. Kolik z nich bude mít trvalé nebo přetrvávající potíže, to je otázka,“ upozornil na možné následky mikrobiolog. V rizikové skupině jsou třeba obézní děti, případně ty s poruchou imunitního systému.

Podle Šeba Česká republika prohrála válku s dezinformacemi, které hodnotí jako profesionálně vyfrabrikované nesmysly vydělávající peníze. Právě těm ale spousta lidí uvěřila. Zkritizoval také plejádu samozvaných expertů, kteří se v hojném počtu začali vyjadřovat k pandemické situaci, což nepřispělo k důvěře obyvatel ani přehlednosti relevantních informací o nemoci.

„Češi jsou speciální, jsou to koumáci. Každý mi dnes radí kolem očkování. Je to stejné, jako kdybych se měl vyjadřovat k tomu, jak navrhovat mikroprocesor do mobilu – vím o tom prd, omluvte ten výraz,“ pokračoval Šebo.

„My akademici na tom taky neseme vinu. Když se podíváte na tu kakofonii, která se line z akademického sektoru, tak kdo není odborník a nemá příslušné vzdělání, se v tom nemůže absolutně vyznat. Když jsem slyšel rektora (Univerzity Karlovy) Tomáše Zimu, nevěřil jsem svým očím a uším. Ta nekonečná exhibice, to je doslova smrtící,“ zkritizoval některé kolegy z různých oblastí akademické půdy.

Očkování? Klidně masivně a povinně, říká návrhář Laffita

Pro povinné očkování by byl jednoznačně i módní návrhář Osmany Laffita. Podle něj takový krok dává smysl, pakliže se mají chránit rizikové skupiny. Sám podstoupil vakcinaci. „Prožíval jsem to na vlastní kůži. Můj otec měl 80 let a nebyl očkovaný. Onemocněl a umřel. Dělal jsem to kvůli sobě i kvůli lidem kolem mě,“ vysvětlil své rozhodnutí skrze smutný rodinný příběh.

Co se týče finanční motivace směrem k neočkovaným, nebyl si jistý, zda by tento formát fungoval. Místo toho by neměl problém, kdyby si ti, kteří z vlastní vůle odmítli vakcínu, platili veškeré náklady spojené s léčbou nemoci COVID-19.

„Kdysi se řešilo, jestli bude nebo nebude vakcína. A když byla, nechtěli se očkovat. Lidi nejsou spokojení s ničím. Očkování bych dělal masivně a povinně,“ dodal Laffita na CNN Prima NEWS.

Tagy:
nemoc očkování miliardář vakcína infekce pořady CNN Prima NEWS Karel Janeček děti Univerzita Karlova Česko koronavirus COVID-19 Tomáš Zima matematik mikrobiolog Co Čech, to politik! Peter Šebo Osmany Laffita imunní systém Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy