Setkáváč prolamuje osamělost seniorů. Speciální kontejner umožní návštěvy rodin

Speciální kontejner zvaný Setkávač od Českého olympijského výboru má pomoci domovům pro seniory. Ty řeší, jak svým klientům umožnit bezpečná setkání s jejich blízkými v době pandemie koronaviru. A právě Setkávač jim dává novou možnost jak situaci vyřešit.

Speciální kontejner, který dorazil v pátek ráno, přivezli zástupci Českého olympijského výboru. „Jsme za Setkáváč velmi vděční, umožní realizovat návštěvy,“ říká generální ředitelka Centra pro seniory Clementas Renata Prokešová.

Kontejner bude u domova deset dnů, na návštěvu mají lidé vymezený čas. „Na každého klienta asi půl hodiny. Do jednoho prostoru přijde senior, do druhého jeho rodina a zaměstnanci jim umožní, aby spolu mohli komunikovat přes bariéru,“ popisuje Prokešová.

Příčka uprostřed kontejneru je průhledná, senioři mluví se svými příbuznými pomocí mikrofonů. Takzvaný Setkávač pomáhal už v první vlně koronaviru.

Teď, při druhé vlně, senioři trpí odloučením od rodin už déle než 50 dní. Nyní to lze aspoň částečně nahradit. „Je to velice těžké, většina našich klientů trpí demencí a uvědomit si, že sem návštěva nesmí kvůli koronaviru, je pro ně spíš nereálné. Někdy si myslí, že rodiny za nimi nechtějí přijít nebo na ně zapomněli,“ popisuje generální ředitelka Centra pro seniory Clementas Renata Prokešová.

Rodiny ale přitom chtějí přijít každým dnem. „Snažíme se tu komunikaci nahradit prostřednictvím komunikačních médií, ale osobní kontakt je nenahraditelný,“ uzavírá Prokešová. Z Mlékovic se poté kontejner přesune do dalších domovů seniorů po republice.

Tagy: