Newyorskou servírku vyhodili z populární brooklynské restaurace poté, co se odmítla naočkovat proti onemocnění COVID-19. Vakcínu odmítla ze strachu, že by to mohlo poškodit její šance na otěhotnění.
Zaměstnanci brooklynské restaurace Red Hook Tavern měli o víkendu podstoupit očkování proti koronaviru. Když 34letá servírka Bonnie Jacobsonová požádala o čas, aby prozkoumala možné účinky vakcíny na plodnost, vedení restaurace jí poslalo e-mail, ve kterém dostala vyhazov. „Napsali mi, že i když respektují mou volbu, je nutné zasáhnout a můj pracovní poměr ukončit. Bylo to pro mě šokující,“ svěřila se deníku New York Post. Ve zprávě jí dále psali, že jim je líto, že odchází „a pokud si to rozmyslí, ať jim dá vědět“.
Jacobsonová je vdaná od roku 2019, v rozhovoru pro deník dále zdůraznila, že rozhodně není proti očkování. „Naopak, vakcinaci plně podporuji. Chtěla jsem ale počkat na další výzkumy, které by se zaměřovaly na účinky vakcíny na plodnost. „Jakmile bude k dispozici více údajů, které by podpořily, že to nemá žádný vliv na plodnost, svůj postoj bych přehodnotila,“ řekla.
„Nebýt této věci, pravděpodobně bych se očkovat nechala,“ doplnila. „Vidím to tak, že vakcinace je dobrovolná, má ochránit hlavně mě. Pokud ji odmítnu, je to moje volba a ublížím tím hlavně sobě,“ konstatovala 34letá servírka.
Očkování je volbou každého
Vakcíny, které jsou nyní dostupné, zatím na těhotných ženách testovány nebyly, ani se však neprokázalo, že by těhotenství ovlivnily. Obecně jsou pak považovány za bezpečné, i když ne všichni odborníci s tímto názorem souhlasí. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí tvrdí, že „očkování je osobní volbou každé těhotné ženy“ a možná rizika mohou konzultovat se svými lékaři, kteří jim poradí, zda je pro ně vakcinace dobrou volbou.
Majitel restaurace se k případu paní Jacobsonové konkrétně nevyjádřil. Řekl, že restaurace stále vyžaduje, aby byli pracovníci očkováni proti COVID-19, ale že změní politiku pro zaměstnance žádající o výjimku. „Jakmile stát New York povolil pracovníkům restaurací, aby se nechali očkovat, mysleli jsme si, že je to skvělá příležitost, jak zajistit bezpečí našemu týmu a našim hostům,“ napsal v e-mailu deníku New York Times majitel restaurace Billy Durney.
„Nikdo podobným problémům dosud nečelil, proto jsme přijali rozhodnutí, o kterém jsme si mysleli, že bude chránit každého. Nyní si uvědomujeme, že musíme aktualizovat naše zásady, aby bylo našemu týmu jasné, jak tento proces funguje,“ doplnil.
Podle některých amerických právníků v oblasti zaměstnání je tento brooklynský případ možná první veřejně známou situací, kdy někdo přišel o práci kvůli tomu, že se nechtěl naočkovat. „Zaměstnavatelé se nacházejí v obtížné situaci, protože na jedné straně mají určitou povinnost chránit své zaměstnance a zákazníky před nebezpečným onemocněním. Na druhou stranu mají pracovníci pochopitelně obavy z nových očkování tohoto druhu,“ uvedla právnička Lorie E. Almonová. Podle ní se tento problém bude objevovat znovu a znovu, „jakmile bude vakcína dostupnější.“
Jacobsonová neplánuje proti restauraci podnikat žádné právní kroky. Ani nechce získat svou práci zpět. „Je to dobrá restaurace, jídlo je vynikající, peníze skvělé, ale myslím, že se chci zaměřit na svou rodinu. S manželem jsme spolu devět let a plánujeme miminko,“ svěřila se. Nad svým rozhodnutím nepodstoupit vakcinaci trochu váhala, avšak řekla, že se k němu vrátí později, „jakmile budou k dispozici další výzkumy“.