Reportér CNN Prima NEWS z frontové linie: Podél dálnice stojí shořelé tanky a leží kusy těl

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno natáčel ve vesnici Bazar.

Rusko nasazuje na Ukrajině některé ze svých nejmodernějších zbraní

Na silnicích Ukrajiny leží lidská těla, místní obyvatelé je pak pohřbívají. Dálnici lemují ohořelé tanky a opuštěné raketomety. Tak popsal hrůzy války vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se aktuálně nachází přímo v Kyjevě. Dodal, že ukrajinští vojáci však neztrácejí elán a věří, že nepřítele porazí.

Podle amerických zpravodajských služeb mají mít ruská vojska v okolí ukrajinského Kyjeva problémy. Ve čtvrtek se měla stáhnout o desítky kilometrů. Do hlavního města Ukrajiny dorazil i štáb CNN Prima NEWS, který cestou míjel frontové linie. „V Kyjevě právě začal zákaz vycházení. Za mnou je prakticky prázdná silnice,“ popsal Zrno.

„Podél frontové linie to opravdu byla dystopická jízda po dálnici, kde jsme byli skoro sami. Lemovaly ji shořelé tanky, opuštěné raketomety. Leží zde mrtvá těla, nebo dokonce kusy těl, která pak místní obyvatelé pohřbívají. V nedalekém statku byla hromada postřílených krav, stará babička ze statku si zoufala, co bude dělat,“ informoval o hrůzách války vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Vojáci optimismus neztrácí

Na nových frontových liniích, které Zrno navštívil, byli ukrajinští vojáci „plni optimismu“. „Říkali, že mají dost zbraní, munice a elánu postupovat nadále. Jediné, co tvrdili, že jim chybí, jsou prostředky protivzdušné obrany. To je něco, co na našich cestách Ukrajinou slyšíme opakovaně – všechno máme, na Rusy vystačíme, potřebujeme ale pomoct ze vzduchu,“ dodal Zrno.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Ukrajinský generální štáb nyní přiznal, že Rusko částečně vytvořilo pozemní koridor mezi Donbasem a Krymem. Podle vysokého představitele americké obrany Rusko přesouvá na Ukrajinu posily z Gruzie. Samo Rusko hlásí, že se mu podařilo splnit první fázi operace na Ukrajině a nyní chce osvobodit Donbas.

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že na Ukrajině zemřelo 1 351 vojáků a dalších 3 825 bylo zraněno. Oproti tomu ukrajinské údaje ruských ztrát jsou mnohonásobně vyšší. Podle nich činí více než 16 tisíc vojáků.

Tagy: