Kdyby Ukrajina měla jaderné zbraně, tak ji nikdo nenapadne, zní ze Severní Koreje

Kim Čong-un se zúčastnil akce sázení stromků (3. 3. 2022).

Experti k útokům na jaderné elektrárny

KLDR se prostřednictvím vysoko postaveného představitele vyjádřila k válce na Ukrajině. Zástupce Severní Koreji prohlásil, že Ukrajinu by nikdo nenapadl, pokud by si nechala své jaderné zbraně. KLDR chce proto nadále udržovat svůj jaderný arzenál, aby unikla podobnému osudu.

Jaderné zbraně – to je podle Severní Koreje jediný rozdílový atribut, který zabraňuje tomu, aby KLDR potkal stejný osud jako Ukrajinu. Podle listu Daily Mail tak jde o první politickou zmínku naznačující, že i Severní Koreu znervóznila ruská invaze do východoevropské země.

Představitel KLDR si myslí, že by si Rusko nedovolilo Ukrajinu napadnout, kdyby si země ponechala svůj jaderný arzenál. Kyjev totiž po rozpadu Sovětského svazu disponoval velkým množstvím jaderných hlavic, nukleárního arzenálu se ale vzdal v roce 1994, a to výměnou za bezpečnostní garanci ze strany Ruska, Velké Británie a USA.

KLDR údajně v reakci na válku na Ukrajině začala ještě více upevňovat svůj jaderný program a utvrdila se v myšlence, že nukleární zbraně dokážou odradit nepřítele od útoku. Podle expertů tak bude nyní ještě těžší přinutit Severní Koreu k tomu, aby se jaderných zbraní vzdala.

Vetché spojenectví

Když se hlasovalo v OSN o odsouzení ruské invaze na Ukrajinu, proti bylo pouze pět států a mezi nimi právě KLDR. Severní Korea tedy v zásadě ruskou invazi vnímá pozitivně, jelikož je vedená proti „západnímu imperialismu“, proti kterému KLDR brojí.

Na druhou stranu nejnovější vyjádření Pchjongjangu ukazuje, že země vnímá, že stejný osud jako Ukrajinu může potkat kteroukoli zemi na světě a má se proto před Ruskem na pozoru.

Tagy: