Lejla Abbasová o šikaně v dětství: Učitelka mě separovala. Děti po mně házely věci

Moderátorka Lejla Abbasová se narodila české matce a súdánskému otci. Jako malá proto byla kvůli své odlišné barvě pleti nejednou terčem šikany. Ačkoliv se svým biologickým otcem nevyrůstala, nakonec si přeci jen svou cestu k africkému kontinentu coby náctiletá našla, přiznala v pořadu CNN Prima NEWS Povídej. Zamilovala se do Keni.

„V dětství jsem byla na svou odlišnost upozorňována okolím, sama jsem tu jinakost tolik nevnímala. Považovala jsem se za bělošku, protože moje blízké okolí bylo bílé, včetně maminky. Velmi výrazně si pamatuji moment, kdy jsem si poprvé uvědomila, že jsem tmavá a že všichni mě na mou barvu upozorňují právem. Bylo to někdy v první třídě. Stála jsem v koupelně a čistila si zuby a z ničeho nic se podívala na svou ruku. Tehdy jsem si poprvé uvědomila, že je hnědá. Došlo mi, že přesně takhle mě lidi vidí,“ svěřila se Abbasová v pořadu Povídej.

V průběhu dospívání se prý snažila přijít na to, co pro ni její „jinakost“ znamená. Nakonec došla k závěru, že nezapadá ani do jedné komunity. „Našla jsem se někde mezi. Pro bělochy jsem moc černá a pro černochy zas moc bílá. Míšenectví považuji za zvláštní kategorii, která je téměř nezačlenitelná. I sami míšenci se pak mezi sebou odlišují podle toho, se kterou kulturou jsou namíchaní,“ vysvětlila známá moderátorka.

Její rodiče se rozvedli v době, kdy chodila do druhé třídy. Většinu svého života vyrůstala se svou maminkou. „Tátu jsem hledala od dětství. Měl zvláštní periody, kdy se objevil, nasliboval hory doly a pak zase zmizel,“ popsala Abbasová. Přiznává, že to její matka neměla vůbec lehké. „Máma si kvůli otci zažila peklo. Šla velmi těžce proti rodině,“ uvedla s tím, že ačkoliv byli její prarodiče proti matčinému vztahu s otcem, její matku velice podporovali.

„Bez nich by výchovu dvou dětí bez jakékoliv finanční podpory od otce nezvládla. Žili jsme v době komunismu a ona měla navíc dvě černé děti. Sama si pamatuji, jak na nás lidi pokřikovali vulgarity. Směrem na mámu, jestli si to aspoň užívala s tím vyvinutým Afričanem,“ uvedla Abbasová.

V pořadu Povídej také přiznala, že si v dětství sama prožila šikanu. „Nastupovala jsem do gymnázia a z těch 900 dětí jsem byla jediná míšená. Už při nástupu do první třídy jsem uměla číst a psát a už tímhle jsem se automaticky vyčlenila. Paní učitelka, která si všimla, že se vůči mně zdvihá vlna poznámek a nepěkných komentářů, z toho byla nešťastná a chtěla mi pomoci,“ popsala bývalá tanečnice.

Děti po mně házely věci

„Snažila se mě ochránit, ale nevěděla jak. Takže se mě rozhodla separovat. Chodili jsme si hrát na hřiště za školu a ona na takovém plácku, kde jsme byli, nakreslila čáru. Za tu čáru mě dala a řekla, že za mnou nikdo nemůže jít, aby mě nechali na pokoji. Vedlo to k tomu, že většina sígrů se po mně celou dobu snažila něco hodit tak, aby to paní učitelka neviděla,“ řekla Abbasová a přiznala jednu zvláštní věc. A to, že většinu těchto nepříjemných zkušeností dávno ze vzpomínek vytěsnila. Vzpomněla si na ně jen kvůli novinářům, kteří se jí na to často ptali.

„Vůbec jsem si tyto zkušenosti nepamatovala a až po spoustě let a dotazů, mi to najednou někde vyskočilo a já si vzpomněla ještě na další věci. Proto ty vzpomínky nevnímám nijak zle, protože je moje hlava dávno vytěsnila,“ uzavřela Abbasová.

S moderátorkou Radkou Červinkovou v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS pohovořila také o vztahu se svým otcem a plánech na stěhování. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Tagy: