Tragické osudy legendárních Homolků. Ludánkova nevyjasněná smrt, babi propadla alkoholu

Slavná trilogie o rodině Homolkových patří mezi klenot české kinematografie. Nezapomenutelné scény s hláškami, které zlidověly, baví už několik generací. Představitele hlavních rolí však v soukromém životě potkala velká neštěstí.

Stal se František Husák obětí surové vraždy?

Na Františku Husákovi, představiteli Ludánka z komedií o rodině Homolkových, se podepsala jeho nevydařená manželství. Jeho ženami byly například tanečnice Marcela Martiniková, textilní výtvarnice Věra Boudníková nebo loutkoherečka Naďa Herbstová-Husáková. Ani s jednou mu to ale dlouho nevydrželo.

Na soukromý život rezignoval a vrátil se do rodného bytu, kde žil se svou matkou. Postupem let ho začaly sužovat deprese, na které užíval silné prášky a k tomu holdoval alkoholu, na němž se stal závislým. Většinu volného času trávil v hospodě a domů se častokrát vracel uválený a potlučený. Když ho jednou před putykou našli štamgasti a viděli, že má velkou krvavou ránu na hlavě, nijak je to nepřekvapilo. Domnívali se, že jen zase opilý upadl na chodník.

Odvedli ho domů, uložili do postele a odešli. Husák však během noci následkem krvácení do mozku upadl do bezvědomí, z kterého už se nikdy neprobral. V nemocnici po několika dnech zemřel. Bylo mu pouhých 55 let. Zda šlo pouze o nešťastnou náhodu, násilné přepadení nebo rvačku se smrtelným zraněním, už se nedozvíme. Nikdy se nezjistilo, jestli si smrtelný úder do hlavy způsobil sám pádem na chodník, nebo mu ho těžkým předmětem způsobil někdo jiný.

Marie Motlová zažila domácí násilí

Marie Motlová, alias babi z Homolků, která trpěla poruchou štítné žlázy, prožila v prvním manželství doslova peklo. Její muž hodně pil a byl na ni agresivní a hrubý, což ji poznamenalo na celý život. S druhým manželem – Karlem Friedrichem – se seznámila během hostování v kladenském divadle. Vztah jim zpočátku fungoval bez problémů. Pak ale na Marii přišla krize středního věku. Soužilo ji, že nemá děti, trápila se tím, jak vypadá, a svůj bol si léčila alkoholem.

„Bohužel pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu. Zničilo jí to život. Jednou přišla opilá na představení do Národního divadla a kvůli tomu ji vyhodili. Skončila na venkovských divadlech,“ vzpomínala na Motlovou v deníku Blesk herečka Antonie Hegerlíková, která ji důvěrně znala. Všechny peníze, které Motlová během kariéry vydělala, prý prohýřila. „Proplouvala životem, kterého si uměla užívat. Nikdy nevěděla, kolik vydělala, a dokázala jet taxíkem na Šumavu na chalupu, protože ji bolely nohy,“ vylíčila Hegerlíková.

A přidala další zajímavost ze života představitelky Homolkové. Používala prý dva křestní listy. Jeden s rokem narození 1918, druhý s rokem 1920. „Vždycky používala ten, který se jí v daný moment hodil nejvíc. A když jednou neměla peníze, prodala na černém trhu svoji občanku za čtyřicet tisíc korun,“ poznamenala Antonie.

Konec života byl pro Motlovou spíše utrpením. Pila každý den, dávky alkoholu zvyšovala, do toho ji trápily nateklé nohy a otevřené bércové vředy. Když v srpnu 1985 vydechla ve svých sedmašedesáti letech naposledy, bylo to pro ni spíše vysvobozením. „Na konci už nemohla vůbec ani chodit a těžce to nesla,“ prozradila Hegerlíková, která se po její smrti provdala za vdovce po Motlové Karla Fridricha a prožila s ním zbytek svého života.

Tagy: