Síkela: Firmy získají od státu kompenzace za drahé energie. Netýká se to však zdaleka všech

Pomoc pro firmy

Návrh na podporu velkých firem kvůli vysokým cenám energií počítá s pomocí zhruba pro osm tisíc podniků. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu vládě navrhne vyčlenit na to 30 miliard korun. Se stanovením maximálních cen energií pro firmy nepočítá, protože to neumožňuje evropská legislativa. Podpora bude formou kompenzací za ztráty, o kompenzace by si firmy mohly žádat ještě letos. Síkela to řekl novinářům před jednáním vlády.

Síkela chce pomoc pro odvětví, která mají zvýšenou energetickou náročnost, jako je například zpracovatelský nebo těžební průmysl. V případě těžebního průmyslu chce podporovat firmy, které nemají vysoké zisky, týká se to tak například těžby kaolinu. Podpory by se měla dočkat také zemědělská výroba, například i chovatelé, kteří mají vysokou spotřebu energií. „Pokud oni prokážou výrazný nárůst nákladů oproti minulému období, my využijeme dočasného rámce, abychom jim tyto náklady kompenzovali,“ řekl Síkela.

Podpora se má podle Síkely týkat firem, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí. Ministr řekl, že má předběžný souhlas předsedů koaličních stran, aby na tuto pomoc vláda uvolnila zhruba 30 miliard korun.

Vláda již v pondělí představila pomoc pro domácnosti a živnostníky. Stanovila maximální ceny pro elektřinu na šest tisíc korun za jednu megawatthodinu (MWh) a cenu plynu na tři tisíce korun za MWh. Podle návrhu se to má týkat spotřebitelů a podnikajících fyzických osob odebírajících elektřinu z hladiny nízkého napětí nebo s roční spotřebou plynu do 630 MWh.

Úsporný tarif by měl motivovat domácnosti k šetření

Síkela také novinářům řekl, že úsporný tarif by mohl do budoucna fungovat jako motivace k šetření s energiemi. Do konce letošního roku bude fungovat v původní schválené podobě, domácnostem tak ušetří v průměru čtyři tisíce korun. V příštím roce ho nahradí schválené stanovení maximálních cen elektřiny a plynu, v zálohách za energie by se mělo zastropování projevit už od letošního listopadu.

„Připravuji něco, aby vlastně ten úsporný tarif dostál svému jménu,“ řekl Síkela. Evropa podle něj počítá s tím, že jednotlivé země budou muset s energiemi šetřit. Šetření má být na úrovni EU dobrovolné, v případě určitého mechanismu i na povinné bázi, uvedl Síkela.

„Úsporný tarif by mohl být velmi vhodným nástrojem, který by v případě nějaké úspory nad určitou hranici mohl formou nějaké vratky motivovat domácnosti k úsporám nejen na dobrovolné bázi, ale aby za to byly i finančně odměněny,“ řekl ministr. Konkrétní úspory by se srovnávaly s předem stanoveným předchozím obdobím.

Tagy:
elektřina energie Starostové a nezávislí vláda Jozef Síkela úsporný tarif