Na argentinském letišti řádil hrozivý orkán. Smýkal boeingem, ten smetl schody pro cestující

Argentinu zasáhla silná bouře.

Argentinu zasáhla silná bouře

Argentinské letiště Aeroparque Jorge Newbery v Buenos Aires o víkendu trápil velmi silný vítr. Region zasáhla bouře a poryvy větru dosahovaly rychlosti až 160 kilometrů v hodině, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá síle orkánu. Na záběrech, které se šíří po sociálních sítích, je vidět, jak se letadla a další vybavení letiště smýkají po ranveji.

Silná bouře, která o víkendu zasáhla Argentinu, zabila v zemi a sousední Uruguayi nejméně 16 lidí, informuje web Daily Mail. Uruguayská meteorologická agentura uvedla, že dva lidé zahynuli v důsledku silných poryvů větru, který se v neděli brzy ráno přehnal od jihovýchodu. V Argentině podle místních médií zemřela v neděli brzy ráno žena, kterou ve městě Moreno zasáhla padající větev stromu. Třináct dalších lidí přišlo o život v sobotu ve městě Bahia Blanca poté, co se během bouře zřítila zeď.

Problémy zaznamenalo letiště Aeroparque Jorge Newbery v Buenos Aires. Vítr zde dosahoval rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Na záběrech šířících se po sociálních sítích je vidět Boeing 737-700 společnosti Aerolineas Argentinas, který poryvy větru posouvají po ranveji. Následně po přistávací dráze projedou také schody, po kterých lidé obvykle nastupují do letadla.

Společnost Aerolineas Argentinas musela v důsledku silné bouře omezit provoz. „Zrušili jsme 100 letů a stejný počet jich byl zpožděn a přesunut na jiný termín,“ upřesnila letecká společnost.

„Byl to ten nejsilnější vítr, jaký jsem kdy zažila. Připadalo mi to jako hurikán. Měla jsem pocit, že se budova hýbe. Šla jsem si sednout do koupelny na druhé straně bytu, protože jsem se bála, že se na můj balkon zřítí strom,“ popsala jedna z obyvatelek Buenos Aires webu BBC.

Tagy:
bouřka letiště Argentina Boeing Uruguay Buenos Aires Aerolíneas Argentinas Jorge Newbery