Silné a chaotické bouře již udeřily v Česku. Hrozí nárazy větru, vyskytl se také microburst

Bouřka (ilustrační foto)

Česko zasáhly mimořádně silné bouřky. Voda řádila na Moravě i v Praze

Silné bouřky udeřily. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X informoval, že se vyvíjí zejména v Čechách. Pomalu se však začínají vyskytovat také na Moravě a ve Slezsku, kde by měly v dalších hodinách zesílit. Podle polední sondáže z Prahy je potenciál v Čechách i pro vyšší nárazy větru, například v Plzni meteorologové zaznamenali i menší microburst – propad studeného vzduchu v rámci sestupného proudu bouře.

Meteorologové varují před výskytem velmi silných bouřek. Vydali proto výstrahu, která platí od čtvrtečních 11 hodin až do půlnoci, a to pro celou Českou republiku. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami ojediněle s úhrny přes 50 mm/h,“ uvedli ve výstraze.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouřky udeřily v Česku. Lámaly stromy a ničily střechy, voda a bahno zaplavily železnici

Hlavním rizikem podle ČHMÚ zůstávají intenzivní srážky, případně kroupy o velikosti kolem dvou centimetrů. „S ohledem na pomalý pohyb a vysokou vlhkost budou bouřky produkovat sice lokální, ale velmi výrazné srážky. Dnešní situace je právě pro přívalové srážky velmi typická. Mohou se ale objevit i kroupy,“ uvedli meteorologové s tím, že během středečních bouřek se vyskytly na Moravě i třícentimetrové kroupy. Ve čtvrtek varovali před dvoucentimetrovými.

ČHMÚ rovněž zmínil, že během čtvrtka nebude možné se příliš spolehnout na data v aplikacích a bodové předpovědi. „Bouřky jsou a budou velmi chaotické, s proměnlivou intenzitou a většinou krátkou životností. Smysl má spíše během dne sledovat aktuální radarová data,“ uvedli odborníci na sociální síti X.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Bouřky udeří i v pátek

Další bouřky s nebezpečnými jevy se mohou podle ČHMÚ vyskytnout také v pátek. „Budou mít ale již výraznější pohyb východním směrem a bude i větší možnost vyšších nárazů větru. Plošně by jich také nemělo být tolik, jako ve čtvrtek. Prozatím je vydána výstraha s nejnižším stupněm, v pátek ji budeme případně upřesňovat,“ předeslali meteorologové.

V pátek budou v Česku navíc panovat vysoké teploty, které překročí 31 °C. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ napsali meteorologové.

Výraznější bouřková situace pak Česko zasáhne také v neděli. „A to na studené frontě, kdy bude i možnost organizovanějších bouří včetně supercel. To je ale ještě daleko,“ podotkli odborníci z ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouřky trápí Česko většinu týdne, Způsobily vážné škody

Tagy: