Školství už nemá z čeho platit lidi, tvrdí Balaštíková. Pivoňka Vaňková popsala chystané změny

Margita Balaštíková (ANO) a Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)

360° (179)

Současný model financování státních výdajů vzbuzuje podle poslankyně za hnutí ANO Margity Balaštíkové řadu otazníků. Naopak pro poslankyni Pavlu Pivoňku Vaňkovou (STAN) vládní snahy o konsolidaci veřejného rozpočtu konečně dávají naději na udržitelnější model fungování. Obě političky se rovněž v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřily k výdajům na obranu.

„Ministerstvo školství je na tom velice špatně, protože nemá z čeho platit lidi,“ uvedla Balaštíková. Podle ní vládní ministři selhávají při získávání finančních prostředků pro své resorty.

ČTĚTE DÁLE: Ceny na českých koupalištích vzrostly. Kolik průměrně utratíte za den u vody?

Pivoňka Vaňková poukázala na fakt, že se v resortu školství každoročně zvyšují mandatorní výdaje. Ačkoliv situace není optimální, ministerstva hledají společnou řeč ve věci budoucích reforem. „Chtěli bychom prosadit reformy ještě během tohoto volebního období. Bohužel řešíme resty za minulou vládu, která žádné regulace v tomto odvětví neudělala,“ řekla Pivoňka Vaňková.

Pro Balaštíkovou by dávalo smysl omezení výdajů určitých ministerstev. Konkrétně jmenovala resort obrany. „Obrana je důležitá, ale myslím si, že by nemusela být úplnou prioritou,“ naznačila opoziční politička. „My máme nějaké závazky vůči NATO a ty se plní. Jenže zároveň není nutné mít v tomto směru tak velké výdaje,“ dodala.

Poslankyni za hnutí STAN svým názorem Balaštíková očividně překvapila. „Obrana je samozřejmě také důležitá. My tady nežijeme ve vzduchoprázdnu. Jsme v nějaké geopolitické situaci,“ řekla Pivoňka Vaňková s poukazem na konflikt na Ukrajině. „Opravdu myslíte vážně, že nemáme přezbrojovat, že se nemáme připravovat na nějaké ohrožení a nemáme být solidním partnerem našim spojencům v NATO?“ ptala se své politické oponentky.

Balaštíková v reakci obhajovala kroky předešlé Babišovy vlády. „My jsme také navyšovali rozpočet na obranu,“ uzavřela členka hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekonomika roste, ale nálada se nelepší. Češi si finančně polepšili, přesto vidí vývoj negativně

Tagy: