Skotsko v šoku. Bývalý premiér po projevu zkolaboval a zemřel

Ve věku 69 let v sobotu zemřel někdejší skotský první ministr (funkce je též označována jako premiér Skotska, pozn. red.) Alex Salmond, informovala stanice BBC. Dlouholetý předseda Skotské národní strany (SNP) vedl zemi v letech 2007 až 2014, rezignoval po referendu o nezávislosti, které skončilo neúspěchem jeho separatistické kampaně.

Salmondovi se podle BBC udělalo zle při pobytu v Severní Makedonii. V sobotu tam ale ještě vystoupil s projevem na mezinárodní konferenci. Po něm se ale zhroutil a následně zemřel.

ČTĚTE TAKÉ: Po dlouhém boji s nemocí zemřel populární zpěvák Ľubomír Virág. Hrál i po boku Karla Gotta

Úmrtí potvrdil předseda skotských labouristů Anas Sarwar, uvedla stanice Sky News. „Alex byl ústřední postavou politiky po více než tři desetiletí. Jeho přínos skotské politické scéně nelze přehlédnout,“ uvedl Sarwar v prohlášení.

Britský premiér Keir Starmer Salmonda označil za „monumentální postavu skotské a britské politiky“. „Myslím na ty, co ho znali, jeho rodinu a blízké. Jménem britské vlády jim nabízím naši upřímnou soustrast,“ uvedl ministerský předseda v prohlášení.

Ke smrti Salmonda se vyjádřil také současný první ministr a předseda (SNP) John Swinney, který uvedl, že je „hluboce šokován a zarmoucen“. „Vyjadřuji hlubokou soustrast Alexově manželce Moiře a jeho rodině. Během mnoha let Alex nesmírně přispěl k politickému životu - nejen ve Skotsku, ale i v celém Spojeném království a mimo něj,“ uvedl podle BBC.

Hold někdejšímu mentorovi, se kterým později ale vedla několik veřejných sporů, vzdala i někdejší skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Hovořila i o „rozpadu jejich vztahu“, zároveň však přiznala, že byl Salmond „neuvěřitelně významnou postavou“ v jejím životě.

Salmond v roce 2014 vedl neúspěšnou kampaň za nezávislost Skotska na Británii. Voliči tehdy v referendu rozhodli o setrvání země ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Salmond se následně vzdal funkce prvního ministra i předsedy SNP. Druhou funkci přitom s přestávkou zastával 20 let.

V roce 2021 založil stranu Alba, která se zasazuje o nezávislost. Předtím byl obviněn ze sexuálních útoků na devět žen v dobách, kdy byl ve funkci prvního ministra. Soud ho v roce 2020 zprostil viny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohromná ztráta pro herecký svět. Zemřela Maggie Smithová, zazářila v sérii o Harrym Potterovi

Tagy: