Nejhorší diktátoři a jejich románky. Kdo byly ženy, které okouzlily Hitlera či Mussoliniho?

Adolf Hitler a Benito Mussolini – nechvalně proslulí diktátoři našich dějin, kteří měli na svědomí nespočet nevinných životů. Zatímco jejich režimy rozvracely rodiny a odlučovaly milence, oni si užívali výhod a pohodlí, které jim jejich postavení umožňovalo. Jejich společnou slabostí byly ženy, kdo patřil mezi milenky těchto mocných mužů a co měly společného?

Adolf Hitler

Jako diktátor nacistického Německa nařídil holocaust a pomohl rozpoutat druhou světovou válku, která vedla k smrti 70 milionů lidí po celém světě. Jeho milostný život byl odrazem jeho politiky – plný utrpení, manipulace a smrti.

  • Zbožňovaná neteř Geli Raubalová

Geli Raubalová byla dcerou Hitlerovi nevlastní sestry Angely a u vůdce přebývala během svého studia v Mnichově. Hitler si temperamentní dívku nečekaně oblíbil a jejich vztah měl podle mnohých historiků zdaleka přesahovat vztah strýce a neteře. Existují dokonce spekulace o jejich intimním vztahu i možném sexuálním zneužívání ze strany Hitlera. Vůdce měl být k dívce navíc extrémně majetnický.

Vrchol nastal, když se Geli zamilovala do blízkého spolupracovníka Hitlera, Emila Maurice, a plánovala si ho vzít. Vůdce to mělo velmi rozzlobit a jejich vztahu měl klást překážky. V roce 1931, když pak Hitler odjel na stranické shromáždění do Norimberku, spáchala nešťastná dívka sebevraždu.

ČTĚTE TAKÉ: Palestinci úzce spolupracovali s Hitlerovým režimem, nenávist k Židům zůstává, tvrdí historik

Tato událost se okamžitě rozšířila po Mnichově a vyvolala řadu fám. Dokonce se objevila teorie, že ji zabil sám Hitler. Podle deníku All That's Interesting ho však smrt neteře velmi zasáhla a po návratu do Mnichova v jejím zakrváceném pokoji vytvořil svatyni, kterou dvakrát ročně zaplnil květinami.

  • Fanatická obdivovatelka Unity Mitfordová

Německý kancléř měl miliony obdivovatelů po celém světě, mezi ně patřila i Unity Mitfordová, britská aristokratka a vášnivá fašistka. Hitler ji poprvé okouzlil během jednoho ze shromáždění a aby byla svému idolu blíže, rozhodla se přestěhovat do Německa.

Tam také začala podnikat všemožné kroky, aby se vůdci přiblížila. Navštěvovala restaurace a místa, kde se Hitler často zdržoval. Její vytrvalost se nakonec vyplatila a podařilo se jí proniknout do okruhu přátel. Pomohlo jí zřejmě i prostřední jméno Valkýra, odkazující k Wagnerově opeře, Hitlerovu oblíbenému dílu.

Sama Mitfordová se stala součástí Führerova života, doprovázela ho na různých událostech, včetně letních olympijských her v roce 1936. Podle historiků mezi nimi panoval i milenecký vztah a objevily se dokonce spekulace o tom, že měla porodit Hitlerovo dítě, píše The New York Post.

Když však Německo vstoupilo do války s její rodnou zemí, Mitfordová tu tíhu neunesla, vzala pistoli, kterou jí vůdce věnoval, a střelila se do hlavy. Přežila, jenomže kulka jí uvízla v mozku a způsobila jeho nevratné poškození. Léčbu zpočátku financoval sám Hitler, když však zjistil, jak vážný je její stav, zařídil, aby byla převezena přes nepřátelské linie zpět do Anglie. Tam v roce 1948 v pouhých třiceti letech zemřela.

  • Oddaná manželka Eva Braunová

S o třiadvacet let starším Hitlerem se Braunová seznámila, když pracovala jako asistentka v obchodě Hitlerova známého a oficiálního fotografa NSDAP Heinricha Hoffmanna. V tu chvíli ještě vůdce udržoval prapodivný vztah se svou neteří Geli, na kterou podle historiků Braunová velmi žárlila. Když pak ale Raubalová spáchala sebevraždu, Braunová měla volné pole působnosti.

Ani to jí však nebylo příliš platné a v roce 1931 tak vzala do ruky pistoli svého otce a demonstrativně se střelila do krku. Přežila zázrakem a Hitlera k sobě na chvíli skutečně připoutala, protože po zesnulé Geli nechtěl riskovat další skandál.

Na veřejnosti se s dívkou ale Hitler příliš neukazoval, chtěl vytvořit dojem, že je oddaný pouze své zemi a nezklamat tak i své další obdivovatelky. Braunová ani neměla ambice plést se do jeho politických záležitostí a raději udržovala v chodu domácnost. Většinu času trávila na Berghofu (rezidence Adolfa Hitlera na Obersalzbergu, součást Orlího hnízda, pozn. red.), kde čekala, až se její partner vrátí z velkoměsta. Když se jí od něj nedostával dostatek pozornosti, tropila hysterické scény a vícekrát zopakovala demonstrativní pokus o sebevraždu.

Slávu si Braunová vysloužila až svým posledním činem – v roce 1945 se za Hitlera provdala v Berlínském bunkru, kam s ním navzdory jeho protestům přijela sdílet hořký konec. Po několika hodinách od sňatku společně spáchali sebevraždu, Braunová rozkousla kapsli s kyanidem, Hitler k ní přidal ještě kulku z revolveru.

Benito Mussolini

Italský diktátor Benito Mussolini byl temperamentní nejen v politice, ale i v soukromém životě. Masy hypnotizoval svou magnetickou osobností, divokýma pronikavýma očima, odvahou, charismatem i ohnivým řečněním. Stejně tak působil i na ženy a bylo o něm známo, že si kromě manželky vydržoval i několik milenek. Sám tyto fámy dokonce povzbuzoval. „Byly doby, kdy měl čtrnáct žen a bral si z nich tři nebo čtyři každý večer jednu po druhé,“ citovala ho jeho dlouholetá milenka Clara Petacciová ve svém deníku.

  • Mentorka Anželika Balabanovová

Ještě než se Mussolini proslavil, navázal vztah s dcerou zámožného ruského židovského obchodníka Anželikou Balabanovovou. S mladou socialistkou se podle její biografie s názvem Můj život rebelky poprvé seznámil na mezinárodní oslavě Pařížské komuny v Ženevě: „Byl jedním z řečníků. Seděl napjatý a bledý, nervózně si kroutil prsty, zahleděný do sebe a izolovaný od davu. Byl oblečen ošuntěleji než ostatní a byl neupravenější a špinavější. Když však promluvil, nabyl jistoty, oči mu temně a ohnivě zářily a hranatá čelist se tlačila dopředu a dodávala jeho slovům sílu.“

Balabanovou tento mladík velmi zaujal a rozhodla se, že mu pomůže doplnit politické vzdělání. Půjčovala mu knihy, pomohla mu vydělat peníze překladem německého socialistického traktátu do italštiny a seznámila ho s dalšími italskými socialisty. Společně se také podíleli na vydávání časopisu Avanti!

Ačkoliv nikdy nebylo dokázáno, že by mezi nimi byl přímo milenecký vztah, Balabanová sehrála důležitou roli v jeho životě a možná právě jí vděčil „Duce“ za svoji kariéru. Konec jejich vztahu byl však plný nepochopení a když Mussolini odešel od socialistů a začal prosazovat fašismus, jejich cesty se navždy rozešly. V knize vzpomínek ho Balabanová dokonce označila za zrádce a „nejpodlejšího“ člověka, kterého v životě potkala

  • Obětavá milenka Clara Petacciová

Často se jí přezdívá „italská Eva Braunová“, protože stejně tak, jako byla Braunová oddána Hitlerovi, Clara Pettaciová obětovala svůj život Mussolinimu.

Ještě když byla dítě, sledovala s okouzlením plamenné projevy tehdejšího vůdce. I přestože byl Benito Mussolini o devětadvacet let starší, platonicky se do něj zamilovala.

V roce 1932, když bylo Claře devatenáct let, vyrazila společně se svou rodinou a snoubencem na výlet autem, když je předjel samotný vůdce. Clara mu měla nadšeně zamávat a Mussolini, známý svou slabostí pro ženy, zastavil a dal se s ní do řeči, píše web History defined. Netrvalo dlouho a stali se z nich milenci.

V tu dobu byl už Duce ženatý se svou láskou z dětství Rachele, se kterou měl pět dětí. Ona mu sice byla zvyklá milenky tolerovat, jenomže v případě Clary se jednalo o větší poblouznění než u ostatních, a tak donutila Mussoliniho vztah ukončit.

Clara se pak vdala za poručíka letectva a zmizela Mussolinimu z očí. Jenže ne na dlouho. Její rodina si totiž byla dobře vědoma toho, že Duce má pro jejich dceru slabost a že by z jejich vztahu mohla něco vytěžit. Její matka tak koupila vilu proti té Mussoliniho a Clara se s ním začala opět scházet.

Petacciové tak díky jeho vlivu založili charitativní nadaci na pomoc Římanům trpícím bídou, prostřednictvím které vybírali nemalé finanční prostředky. Ty však neplynuly potřebným, ale do jejich rodinné kasy. Když na finanční podvody Clařiných příbuzných Mussolini přišel, rozzuřil se a Claru už nechtěl nikdy vidět. Jejich pouto však bylo silnější a jejich milostný vztah pokračoval i nadále.

V tu chvíli se už ale fašistická vláda začínala rozpadat a druhá světová válka se chýlila ke konci. Jejich rodiny proto uprchly ze země, Clara společně se svým milencem se pokusili o úprk do neutrálního Švýcarska, jenomže při cestě vlakem je nedaleko jezera Coma 27. dubna 1945 zajmuli italští partyzáni. Mussolini byl odsouzen na smrt a Clara si přála, zůstat po jeho boku. „Kdo miluje, umírá. Znám svůj osud a mým osudem je on,“ měla tehdy pronést.

Den poté byli oba zastřeleni popravčí četou a jejich mrtvá těla pověšena na milánském náměstí Piazzale Loreto.

Tagy:
Adolf Hitler Eva Braunová Benito Mussolini Josif Stalin Geli Raubalová Clara Petacciová Unity Mitfordová Angelika Balabanová