Slavný doktor pro CNN: Biden by měl po fiasku jít na důkladné vyšetření a zveřejnit výsledky

Vše, co potřebujeme, je telefonát od prezidenta Bidena prezidentovi Putinovi, říká o způsobu zastavení války na Ukrajině, bezpečnostní expert David Bohbot.

Joe Biden chce kandidovat

Americký prezident Joe Biden by měl před nadcházejícími volbami podstoupit důkladné neurologické vyšetření a testy svých kognitivních schopností, výsledky by pak bylo správné zveřejnit. Pro stanici CNN to konstatoval slavný neurolog Sanjay Gupta, který tím reagoval na nepřesvědčivý výkon 81letého Bidena při červnové debatě.

Neurologickou kapacitu Sanjaye Guptu vystrašilo Bidenovo vystoupení při červnové televizní debatě s Donaldem Trumpem. Současný prezident, který se o funkci v Bílém domě uchází i v příštím funkčním období, před kamerami opakovaně zadrhával, nebyl schopen dokončit myšlenku. Dělal zkrátka dojem, že vysoký věk má výrazný vliv na jeho mentální kondici.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Při duelu s Trumpem jsem byl nemocný. Odstoupím jen, když mi to nařídí Bůh, řekl Biden

„Pro mě jako pro odborníka na mozek to bylo znepokojivé,“ přiznal Gupta v analýze na CNN.

Po debatě si psal s několika kolegy z oboru. Na jednom se shodli: Biden by měl podstoupit důkladné neurologické vyšetření a testy svých kognitivních schopností. O výsledcích by se pak měla dozvědět i široká veřejnost.

„Z neurologického hlediska nás znepokojovalo jeho zmatené blouznění, náhlá ztráta koncentrace uprostřed věty, zastavení řeči. Nepřirozené stavy, kdy měl delší dobu otevřená ústa,“ popisoval Gupta. „Jen pro jistotu dodávám, že se jedná pouze o pozorování, v žádném případě ne o diagnostiku něčeho hlubšího.“

Guptovo slovo v lékařské vědě něco znamená. Je uznávaným expertem, působí jako zástupce vedoucího oddělení neurochirurgie v Grady Memorial Hospital v Atlantě, dlouhodobě se k medicínským tématům vyjadřuje pro CNN.

Mimo jiné se už několik let věnuje informování veřejnosti o pokrocích v léčbě demence a Alzheimerovy choroby. Pro potřeby natáčení dokumentárního filmu Poslední pacient s Alzheimerovou chorobou osobně podstoupil rozsáhlé kognitivní a krevní testy, kontrolovali mu čich a genetické rizikové faktory.

Podobné vyšetření nyní Gupta doporučuje i Bidenovi.

Americký prezident naposledy zveřejnil podrobnosti o svém zdravotním stavu v únoru. Výsledkem těchto testů bylo lakonické shrnutí: schopen služby. Bílý dům uvedl, že se na dokončení jeho zdravotní prohlídky podílel tým dvaceti lékařů, a to včetně neurologa. Nic tehdy údajně nenapovídalo ani Parkinsonově chorobě, ani jakýmkoliv neurologickým poruchám.

O žádném druhu testů na kognitivní schopnosti však nepadla zmínka.

Bidenův lékařský tým již dříve prozradil, že v roce 1988 podstoupil dvě samostatné operace mozkových výdutí. A to včetně jedné, která mu praskla na levé straně mozku. Existují přitom teorie, že takový typ krvácení může v pozdějším věku zvyšovat riziko vzniku kognitivních problémů.

Biden jakékoli výhrady odmítá. Opakovaně vysvětloval, že byl při zmíněné červnové debatě nemocný.

„Bylo mi špatně. Opravdu jsem se necítil dobře,“ prohlásil v posledním rozhovoru pro ABC. „Jsem stále v dobré kondici. Pro vítězství v těchto volbách není nikdo kvalifikovanější než já. Neexistuje možnost, že bych z nich odstoupil. Zvážil bych to jedině v případě, pokud by sestoupil Bůh všemohoucí a uložil mi to.“

Dodal, že za špatný výkon „nemůže nikdo jiný“, než on sám. Na moderátorovu otázku, zda se pak na debatu zpětně díval, odpověděl neurčité „nemyslím si“.

„Kognitivní schopnosti testuji každý den,“ tvrdil Biden, který opakovaně odmítl, že by od kampaně v roce 2020 zeslábl.

Pochybnosti nad svou způsobilostí tím však příliš nerozptýlil.

Tím spíš, když pro filadelfskou rozhlasovou stanici Wurd přišel s dalším zmateným vyjádřením: je prý hrdý, že je první černošskou ženou, která sloužila s černošským prezidentem. Zřejmě tímto způsobem nechtěně spojil svou pozici viceprezidenta, kterou vykonával v letech 2009 až 2017 za prezidentství Baracka Obamy, s působením nynější viceprezidentky Kamaly Harrisové.

S přeřeky a slabšími chvilkami na veřejnosti má nicméně občasné problémy i jeho 78letý konkurent. Třeba v září Trump Bidena nařkl, že svým chováním zatáhne USA do druhé světové války. Jindy prohlásil, že na Izrael zaútočil hummus (místo Hamásu).

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Demokraté mají problém, říká amerikanista. Vysvětlil, proč nemohou vyměnit slabého Bidena

Tagy: