Slavný slon osiřel. Zemřel autor pohádkových příběhů o Babarovi Laurent de Brunhoff

Ve věku 98 let svět opustil kreslíř a spoluautor příběhů o populárním slonu Babarovi Laurent de Brunhoff. Jeho knihy měly miliony nejen dětských čtenářů po celém světě. V posledních letech se potýkal s nařčeními z rasistických a koloniálních motivů ve svých dílech.

Americko – francouzský umělec zemřel v pátek po krátké nemoci ve svém domě v Key West na Floridě. Brunhoff byl aktivní až do pokročilého věku. Poslední Babarovo dobrodružství vyšlo v roce 2017 pod názvem „Babarův průvodce Paříží“.

ČTĚTE DÁLE: Zemřela Anna Váchalová. Matka jí uřízla obě ruce, svůj život zasvětila péči o invalidy

Brunhoff se narodil v roce 1925 v Paříži a odmalička měl blízko k uměleckému prostředí. Jeho otec Jerome byl ilustrátor, spisovatel a autor postavy výjimečného slona Babara. Mladý Laurent později rozvedl příběhy a putování sloního hrdiny do podoby, jak ji známe dnes. V osmdesátých letech se přesunul do USA a přenesl postavu slona Babara z knih na filmová plátna.

Babarovy příběhy byly přeloženy do 18 jazyků včetně japonštiny a hebrejštiny. V letech 1989–2000 vznikl v kanadsko-francouzské koprodukci stejnojmenný animovaný seriál, který si získal srdce i českých diváků. Hudbu pro seriál složil významný český hudebník Milan Kymlička.

Velkým fanouškem Babara byl francouzský generál a pozdější prezident Charles de Gaulle, který v příbězích odvážného a chytrého slona spatřoval ideály Francie, uvádí The New York Times.

Babar rasista?

Příběhy slona Babara se setkaly i s ostrou kritikou. Například afroamerická spisovatelka Toni Morrisonová vnímala zejména první příběhy o Babarovi jako plné sexismu, rasismu a koloniální nadřazenosti.

„Jsou to pouhé příběhy, nikoliv sociální teorie,“ reagoval Brunhoff na nesouhlasné projevy pochybovačů. Postava Babara měla i mnohé zastánce. Například zahraniční korespondent časopisu The New Yorker a literární kritik Adam Gopnik vnímal Babara nikoliv jako symbol francouzské koloniální nadřazenosti, ale naopak jako způsob francouzské sebeironie ve vztahu ke svým koloniím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel přítel jedné z nejlepších tenistek světa

Tagy:
kniha Francie Paříž Charles de Gaulle Florida USA Anna Váchalová Key West Toni Morrisonová Milan Kymlička