Sledujte RADAR: Česko se může proměnit v kluziště. Kde všude platí výstraha před ledovkou?

Ilustrační foto.

Počasí přinese velké teplotní výkyvy. Po mrazivém víkendu mohou v pondělí hodnoty v některých místech dosáhnout až k devíti stupňům, rána však nadále zůstanou mrazivá. I proto stále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou, které podobné podmínky nahrávají. Přes noc se přes naše území navíc přehnala fronta, která s sebou přinesla srážky ve formě sněžení, případně deště, místy mrznoucího. Podívejte se, kde hrozí největší riziko zledovatělých komunikací.

V Česku i v neděli nadále platí varování před nebezpečným jevem, který může zkomplikovat dopravu i obyčejnou chůzi po chodníku. „Srážkové pásmo postupuje dále k východu a riziko mrznoucího deště se přesunulo i do východních Čech, na západní Moravu a sever Slezska,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková.

ČTĚTE TAKÉ: Čeká nás zima století? Evropu svírají třeskuté mrazy s extrémními přívaly sněhu

Rizikové počasí má panovat podle odborníků z ČHMÚ do nedělního odpoledne, nicméně není vyloučeno, že se bude prodlužovat. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ apelují. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Je třeba počítat i s prodloužením doby jízdy.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh či kategorii Teplota.

neděli bude oblačná až zatažená obloha, doprovázená srážkami, zejména v severovýchodní polovině našeho území. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na Moravě bude chladněji, 0 až 3 °C, v 1 000 m na horách pak kolem 0 °C.

Během pondělního rána očekávají meteorologové teploty většinou nad bodem mrazu. Na Moravě a ve Slezsku ale mohou být −2 °C. Přes den se pak oteplí, na území Čech teploty vystoupají až k 9 °C. Ve východní části republiky bude však opět o něco chladněji s maximy kolem 4 °C.

A v podobném duchu se bude nést počasí i v první polovině týdne. Většinou bude oblačno až zataženo, občas zasněží, v nižších polohách zaprší. Noční teploty se mají pohybovat většinou kolem −4 až 1 °C, během dne pak vystoupají až k 8 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odklízení sněhu z komunikací vázne, platí jistá pravidla. Při zranění lze žádat odškodné

Tagy: