Sledujte RADAR: Na Česko se řítí silné bouřky. Přinesou přívalové deště, vítr i kroupy

Silné bouře se ženou na Česko. (Ilustrační foto)

Počasí (16.8.2024 6:08)

Do Česka o víkendu dorazí silné bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovými srážkami a také kroupami. Vyplývá to z předpovědi meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na většině našeho území nadále platí výstraha před vysokými teplotami, kterou pro jih Moravy meteorologové doplnili výstrahou upozorňující na riziko vzniku a šíření požárů.

Páteční obloha bude zpočátku jasná až polojasná, informují meteorologové. V průběhu dne do Česka dorazí oblačnost, která s sebou ojediněle přinese přeháňky, případně bouřky. Teploty budou velmi vysoké. Nejčastěji naměříme hodnoty v rozmezí 29 až 33 °C, ale na jižní Moravě se rtuť teploměru může vyšplhat až na 35 °C. Na většině našeho území proto zůstává v platnosti výstraha před horkem. Pro jižní Moravu meteorologové navíc vydali výstrahu před požáry.

ČTĚTE TAKÉ: Komáři útočí na Česko, kvůli počasí je jejich aktivita mimořádně vysoká. Kde bude nejhůře?

O víkendu můžeme očekávat mírné ochlazení. „Počasí u nás začne ovlivňovat zvlněná studená fronta, která s sebou bude přinášet velkou oblačnost, přeháňky a také bouřky. Ty mohou být doprovázeny přívalovými srážkami, nárazy větru a také kroupami,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Nejvyšší sobotní teploty se budou pohybovat mezi 24 a 29 °C. Na jihovýchodě našeho území může být až 33 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zataženo bude i v neděli, kdy do Česka od západu dorazí četnější přeháňky a místy i silné bouřky. Rtuť teploměru ukáže hodnoty mezi 23 a 28 °C. Na východní polovině našeho území naměříme až 33 °C.

Velká oblačnost s deštěm a přeháňkami se v Česku udrží až do pondělního večera, kdy začne mraků od západu postupně ubývat. Nejčastěji naměříme teploty od 22 do 26 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Horko zabíjí. I běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy: