Sledujte RADAR: Velký obrat v počasí. O víkendu ideál pro lyžaře, pak se výrazně oteplí

Lyžování

Předpověď počasí 12.1.2024

Silné mrazy už sice v Česku ustoupily, teploty se ovšem stále budou pohybovat poměrně nízko. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) naměříme v pátek kolem nuly. Ve druhé polovině příštího týdne nás naopak čeká výrazné oteplení, meteorologové předpovídají až 8 °C.

pátek bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Zpočátku se mohou objevovat i mrznoucí mlhy. „Dorazit může ojediněle i slabé sněžení,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová. Sníh ale bude padat hlavně ve vyšších polohách a na horách. Teploty se budou pohybovat mezi −2 a 2 °C, v 1000 metrech na horách kolem −3 °C.

ČTĚTE TAKÉ: „Češi ignoranti“ naštvali horskou službu v Alpách. Za zbytečný zásah chce půl milionu

Počasí o víkendu bude ideální hlavně pro lyžaře a skiareály. V sobotu bude sice zataženo až oblačno, nicméně dorazí sněžení nebo sněhové přeháňky. V noci teploty klesnou k −8 °C, přes den pak teploměr ukáže mezi −2 a 2 stupni Celsia.

Nebe pod mrakem ČHMÚ předpovídá i na neděli, kdy obloha zůstane oblačná až zatažená. Místy může slabě sněžit, v polohách pod 300 metrů ale meteorologové očekávají spíše srážky smíšené. Teploty přes den se budou pohybovat od −1 do 3 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Pozvolné oteplování bude pokračovat i na začátku příštího týdne. V pondělí může být přechodně i polojasno, převažovat ale bude zamračená obloha. Na horách pak opět může sněžit. V denních maximech naměříme kolem 3 stupňů Celsia. Prakticky stejné počasí meteorologové očekávají i v úterý.

Výrazné oteplení pak přinese druhá polovina příštího týdne. Na většině území sice může sněžit, nicméně teploty v průměru vystoupají na 4 °C. „V Čechách a ve Slezsku může být přechodně 4 až 8 °C,“ stojí v předpovědi ČHMÚ. „O víkendu se pak ale pravděpodobně zase ochladí,“ dodala Valachová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Autobus s českými turisty na Srí Lance smetl na přejezdu vlak. Média píší o nebezpečném úseku

Tagy: