Sledujte RADAR: Slunečné počasí vystřídá zatažená obloha. Hrozí bouřky a silný vítr

Karlův most v Praze

Počasí (16.5.2024 6:49)

Po slunečných dnech se v Česku zatáhne, vyskytnou se přeháňky a ojediněle i bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem 20 °C., meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu varují před silným větrem, který může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Platí také výstraha před požáry.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, v jihozápadní polovině území se místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 19 až 23 °C. Vát bude mírný, během dne většinou čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, který v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). „V Čechách a na západě Moravy hrozí nebezpečí vzniku a šíření požárů,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečná parna zasáhnou v létě Evropu, varují meteorologové. Data ukazují strašlivý trend

Kromě výstrahy před požáry varují meteorologové také před silným větrem. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové ve výstraze, která platí pro severní, střední a jihovýchodní Čechy do čtvrtečních 20 hodin.

Noc na pátek bude zatažená až oblačná, v jihozápadní polovině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 15 až 10 °C, na severovýchodě až na 7 °C. Povane mírný, přechodně až čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 4 až 8 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude zataženo až oblačno, na severu a severovýchodě zpočátku až polojasno. Meteorologové předpovídají také občasný déšť, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 13 až 18 °C, na severu a severovýchodě až na 20 °C. Vát bude mírný, přechodně až čerstvý jihovýchodní až východní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s. Později bude vítr slábnout a v Čechách se měnit na jižní až jihozápadní.

V sobotu bude většinou oblačno, místy se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle také bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, přes den pak dosáhnou na 18 až 22 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V neděli bude polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky, ráno ojediněle mlhy, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, přes den dosáhnou na 19 až 23 °C. Povane slabý proměnlivý, během dne mírný, západní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Tagy: