Sledujte ZÁZNAM Divoké karty s Hilšerem a Bobošíkovou. Budou prezidentskými kandidáty?

Marek Hilšer a Jana Bobošíková

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Senátor Marek Hilšer a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková mají minimálně jednu věc společnou. Oba v minulosti neúspěšně kandidovali v prezidentských volbách. Zkusí to znovu v těch nadcházejících? I na toto téma promluví v pořadu Divoká karta společně s advokátkou Klárou Long Slámovou. Relaci můžete sledovat od 18 hodin na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Prezidentské volby by se měly uskutečnit na začátku roku 2023. Vzhledem k tomu, že Miloši Zemanovi uplyne už druhé prezidentské období, nebude moci kandidovat znovu. I když do voleb zbývá více než rok, už teď se začínají rýsovat možní kandidáti.

Mezi ně patří mimo jiné Jana Bobošíková i Marek Hilšer. Ten na prezidenta kandidoval už ve volbách v roce 2018. I když vedl finančně poměrně skromnou kampaň (utratil „pouze“ necelých 600 tisíc korun), nakonec skončil na pátém místě a obdržel přes 450 tisíc volebních hlasů.

Že by chtěl v nadcházejících prezidentských volbách kandidovat znovu, už v minulosti několikrát naznačil. „Mám velké šance, volby můžu vyhrát. Minule mi všichni říkali, že jsem jednoprocentní kandidát, pak jsem měl skoro devět procent. Byl jsem přitom neznámý člověk z ulice. Pokusím se nabídnout dobrý program a udělám vše pro to, abych získal důvěru lidí,“ řekl v květnu ve vysílání CNN Prima NEWS.

Shánět podpisy voličů a začít volební kampaň chtěl už na konci roku 2019, což ale nakonec narušila koronavirová pandemie. Podle informací CNN Prima NEWS shání podpisy i Bobošíkova, nikoliv ale od běžných voličů, ale v Senátu. Těch je potřeba pro kandidaturu 10. Pokud by Hilšer nehledal podporu v Senátu nebo ve Sněmovně, podpisů bude potřebovat 50 tisíc.

I Bobošíková v minulosti o post prezidentky usilovala. V roce 2008 kandidovala za KSČM, před samotnou volbou však kandidaturu stáhla. O pět let později, tentokrát už v přímé volbě, se o to pokusila znovu. Získala zhruba 123 tisíc hlasů, což ji s 2,39 procenta řadilo na poslední deváté místo.

Debatu s Bobošíkovou a Hilšerem můžete sledovat od 18 hodin na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy:
prezidentské volby politika volby prezidentské volby v ČR 2023 Marek Hilšer kandidatura Jana Bobošíková Divoká karta