Sledujte záznam: Fiala či Hřib uctili památku padlých při okupaci v srpnu 1968

Sovětští vojáci jako vždy vůbec netušili, do čeho jdou

Uctění památky obětí okupace ze srpna 1968

U budovy Českého rozhlasu v Praze si pamětníci, politici a další občané připomněli 54. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Zúčastnili se mj. premiér Petr Fiala (ODS), první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Setkání lidí, projevy představitelů státu i piknik nebo koncert v neděli připomenou 54. výročí začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou. Invaze začala v noci z 20. na 21. srpna 1968 a již první den okupace zemřely při střetech s vojáky nebo při okupanty zaviněných dopravních nehodách desítky obyvatel Československa.

Památku padlých uctili od 11:00 představitelé státu i pamětníci u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Uskutečnil se pietní akt s kladením věnců a s projevy vystoupili premiér Petr Fiala (ODS), místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. V roce 1968 bylo v celém Československu již první den okupace zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108. Další oběti si vyžádalo tvrdé potlačení protiokupačních demonstrací režimem v roce 1969. Potvrdilo to nastupující éru takzvané normalizace, která přinesla politické čistky, posílení cenzury či omezení svobod.

Tagy: