Sledujte ŽIVĚ: Jednal Ústřední krizový štáb. Jak Česko pomůže ukrajinským uprchlíkům?

Vít Rakušan

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

V pondělí dopoledne zasedl Ústřední krizový štáb. Na následné tiskové konferenci vystoupí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Měl by mluvit o situaci na Ukrajině i o tom, jak bude Česko postupovat s přijímáním a s pomocí ukrajinských uprchlíků. Briefing sledujte od 17:30 v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku.

Na ukrajinských hranicích se hromadí tisíce žen, dětí i starších lidí, kteří prchají ze země před běsnící válkou. Muži ve věku od 18 do 60 let nesmí opustit zemi. Ústřední krizový štáb tak jednal o tom, jak bude Česká republika postupovat s přijímáním uprchlíků i o tom, jak jim pomůže.

Do pomoci Ukrajině se zapojily tisíce Čechů. Posílají léky, zdravotnický materiál, peníze, ale i deky, oblečení nebo nabízí pomoc s bydlením či dopravou. Vláda se podle premiéra Petra Fialy (ODS) snaží, aby pomoc byla účinná a nevznikal chaos. Lidé podle něj proto mají pomáhat prostřednictvím humanitárních organizací.

Ministerstvo vnitra podle svého šéfa Víta Rakušana chystá elektronický nástroj, který má nabídky pomoci koordinovat. Má jít o systém, do kterého budou mít přístup samosprávy a stát. Platforma by podle Rakušana mohla být připravená už v pondělí.

Tiskovou konferenci po jednání Ústředního krizového štábu sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla ve 17:30, čas se ale může změnit s ohledem na průběh jednání.

Tagy: