Poslanecké kluby jednaly: Jak se staví k výměně ministra a co s vrácenými zákony?

Premiér Andrej Babiš oznámil na brífinku v Bruselu rezignaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Nejenom k tomu se ale vyjádřily poslanecké kluby na řádném jednání. Poslanci budou znovu projednávat návrh nového stavebního zákona a ve sněmovním finále jsou aktuálně více než dvě desítky dalších předloh.

Týkají se třeba dostupnosti léčebného konopí, zdanění i malých zásilek z internetových obchodů v zemích mimo Evropskou unii, omezení přístupu k majetkovým oznámením politiků, přeměny kojeneckých ústavů a úpravy určení dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách.

Poslance čekají i mimořádné schůze. V případě, že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN požádají o svolání sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD do konce května, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) by svolal schůzi zřejmě na čtvrtek 3. června.

Došlo i na zákony vrácené Senátem

Sněmovna na řádné schůzi také hlasovala o zákonech, které jí vrátil Senát. S většinou z nich se poslanci nestihli vypořádat na předcházející pravidelné schůzi. Jde mimo jiné o novelu o učitelích, v níž chce horní komora upravit placení učitelů v základních uměleckých a vyšších odborných školách. V trestní novele prosazují senátoři například odklad zavedení terapeutických programů pro řidiče a v soudní předloze ponechání nynějšího rozsahu spolurozhodování přísedících u soudů.

Dolní a horní komora mají odlišný názor i na rozšíření okruhu lidí s poruchou autistického spektra, jejichž rodiny by měly nárok na příspěvek na vozidlo. Po senátním vetu by měla Sněmovna znovu hlasovat například o poslanecké novele o veřejných zakázkách, podle níž by správa hmotných rezerv mohla nakupovat i určitou dobu po ukončení nouzového stavu ochranné prostředky proti koronaviru bez výběrových řízení. Vyplývá to z tiskové zprávy na webu Poslanecké sněmovny.

Tagy: