Prodlouží poslanci nouzový stav? Vláda žádá o dalších 30 dnů

V pátek se Sněmovna sejde na dvou mimořádných schůzích. První je svolána na 9:00 kvůli Národnímu plánu obnovy a čerpání peněz z evropských fondů. Druhá se týká žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu a začíná v 10:30. Nouzový stav má v Česku platit do 28. března. Obě jednání vlády můžete sledovat živě v tomto článku.

Zhruba hodinu a půl budou poslanci diskutovat o Národním plánu obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie.

Následně budou projednávat další vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronavirové krizi. Vláda pro něj jistou podporu dojednanou nemá.

Výkonný výbor KSČM ve čtvrtek oznámil, že doporučí poslancům hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Zatím není jasné, zda se komunisté přikloní ke 30 dnům, jak žádá menšinový kabinet ANO a ČSSD, nebo ke kratší lhůtě.

Proti prodloužení nouzového stavu se pravděpodobně postaví většina koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či SPD. Piráti a STAN se rozhodnou až v pátek, podobně jako lidovci mimo jiné na základě aktuálních dat.

Tagy: