Sledujte ŽIVĚ: Poslanci se přou o Zemanovo veto. Projednávají novelu služebního zákona

Markéta Pekarová Adamová, Ivan Bartoš, Vít Rakušan a Petr Fiala

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanci v úterý znovu projednávají spornou novelu služebního zákona. Vládní koalice totiž chce zrušit funkce odborných náměstků na ministerstvech a chtějí omezit i počet politických náměstků. Návrh zákona ale prezident Miloš Zeman vetoval. Nyní mají předlohu na stolech znovu poslanci a pokud chtějí uspět, musí novelu schválit 101 hlasy.

Prezident Miloš Zeman odmítl novelu služebního zákona, ke které byl delší dobu kritický. Podle hlavy státu totiž není předloha v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Zeman kritizoval zejména úpravu politických náměstků na ministerstvech. Podle něj se totiž v konečném důsledku jedná o dobře placenou trafiku.

Ke kritice se přidala také opozice i někteří koaliční poslanci. Ti také hovořili o politizaci státní služby. Další výtky směřují například k možnému zvýšení nákladů na státní správu.

Aby koaliční poslanci uspěli, musí zákon schválit většinou 101 hlasů. Koalice má však pohodlnou většinu 108 hlasů a novela by tak neměla spadnout pod stůl.

Poslanci kromě toho projednají také pobyt ukrajinských vojáků a jejich následný výcvik v České republice. Cvičení by se mělo konat do konce příštího roku ve čtyřtýdenních turnusech. Každého by se mělo účastnit na 800 vojáků.

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády, výhledově však bude převedeno pod asistenční misi EU. Česko do ní podle návrhu vyčlení 55 lidí, mohli by působit v jakémkoli členském státu ve velitelských strukturách, případně na pozicích instruktorů.

Tagy:
Miloš Zeman Evropská unie Česko Poslanecká sněmovna ČR Armáda České republiky Služební zákon