Sledujte ŽIVĚ Nový den s Plagou: Prodlouží se prezenční výuka do letních prázdnin?

Robert Plaga

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS promluví o tom, jestli je ve hře plán s prodloužením prezenční výuky na školách v době prázdnin. Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere by s tím souhlasilo 36 procent rodičů. Sám Plaga už v únoru přišel s nápadem doučovacích letních táborů. Na nich by mohli žáci dohnat látku, o kterou přišli kvůli pandemii koronaviru.

Podle výše zmíněného průzkumu je 76 procent rodičů pro to, aby září ve školách bylo čistě měsícem opakování učiva. Takový plán by mohl snížit nerovnost v přístupu ke vzdělávání v důsledku pandemie.

Ministerstvo školství chce proto už během letních prázdnin uskutečnit letní vzdělávací kempy, kde by děti mohly své mezery ve vzdělání dohnat. Na realizaci ministerstvo poskytne 100 milionů korun.

Strach rodičů a přijímačky na střední

Někteří odborníci se však obávají, že rodiče na letní doučování přihlásí především ty děti, které ve škole vážné problémy nemají. Naopak žáci vyrůstající ve ztížených podmínkách, kteří učivo dlouhodobě nezvládají, by se na takové kempy nemuseli dostat.

I z těchto důvodů se množí spekulace o tom, že by se prezenční výuka mohla prodloužit do části letních prázdnin. Jestli má něco takového resort školství v plánu, Plaga zodpoví v pořadu.

Ministerstvo školství již potvrdilo, že na podzimní doučování ve školách půjde 250 milionů korun. Plaga by měl rovněž mluvit o často kritizovaných přijímačkách na střední školy. Podle některých odborníků i rodičů byly příliš těžké a nepřizpůsobovaly se podmínkám způsobeným pandemií.

Plaga promluví v 7:15 ráno v Novém dni. Rozhovor můžete sledovat na CNN Prima NEWS nebo přímo zde v článku.

Tagy: