Sledujte ŽIVĚ: Sněmovna schválí upravený rozpočet. Očekává se tvrdá kritika opozice

Zákonodárci v Poslanecké sněmovně

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Tvrdá slovní bitva se očekává během finálního projednání státního rozpočtu na letošní rok. Úterní schůze se totiž bude věnovat upraveným parametrům, které zvyšují schodek na 375 miliard korun. To je daleko více než se očekávalo. Opozice proto zřejmě vyrukuje s kritikou, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) prohlubuje státní dluh. Jednání Poslanecké sněmovny můžete sledovat živě od 14:00 v úvodním videu tohoto článku.

Ruská agrese na Ukrajině, rostoucí ceny energií a zdražování jsou důvody, proč vláda v letošním roce novelizuje státní rozpočet. Nejprve byl nový schodek navržen na 295 miliard korun. Původní novela rozpočtu totiž počítala s tím, že se deficit zvýší z 270 na 330 miliard korun. V druhém čtení zákona ale vládní poslanci navrhli, aby se schodek ještě zvýšil na 375 miliard korun.

Vláda Petra Fialy přichází do posledního čtení novely státního rozpočtu se záměrem zvýšit schodek na 375 miliard korun. Přitom původně se plánovalo, že dojde „pouze“ k navýšení na 330 miliard korun kvůli vysokým cenám energií, ruské invazi na Ukrajinu a také dalšímu zdražování. S dalším navyšováním nesouhlasí opozice, podle které se jedná jen o další zadlužování státu.

To bude také důvod předpokládané dlouhé rozpravy opozičních poslanců. Ti totiž kritizují, že vláda využívá daleko většího schodku, než by potřebovala. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už během prvního čtení uvedla, že v závěrečném hlasování novelu nepodpoří. Zároveň ale nechce podporovat návrhy na zamítnutí celého rozpočtu. Za připomenutí rovněž stojí, že její původní návrh na rok 2022 předpokládal deficit 377 miliard korun.

Oproti tomu hnutí SPD je tvrdě proti novele. Předseda Tomio Okamura k rozpočtu řekl, že se jedná o paskvil, který se nedá napravit. Už na první schůzi proto šéf hnutí SPD navrhl, aby se rozpočet vrátil vládě k dopracování. Návrh podpořilo ale jen 12 přítomných poslanců jeho hnutí.

Již během posledních dvou čtení se strhla debata v ostrou hádku. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) například vyčítal Schillerové, že je královnou Instagramu. Šéf státní kasy tak reagoval na bývalou ministryni financí z hnutí ANO, dle které se jedná o píárový rozpočet. „Samozřejmě bych mohl volit nejenom já, ale celá vláda její oblíbenou metodu. Schválit si deficit půl bilionu, a pak na konci roku říkat, je to pouze 377 nebo pouze 420 a podobně. My tou cestou nejdeme,“ řekl Stanjura.

Tagy: