Sledujte ZÁZNAM tiskové konference vlády. Přitvrdí, nebo chystá uvolnění?

Přitvrdíme, nebo rozvolníme?

Aktuální situaci ohledně koronaviru na pondělním zasedání řešila vláda. Rozhodla už o dvouměsíčním odpuštění DPH na respirátory. Materiál s doporučením Uhelné komise ukončit využívání uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038 byl z programu stažen. Členové kabinetu na tiskové konferenci řekli, jaká pravidla nás čekají v příštích týdnech. Brífink můžete na webu CNN Prima NEWS sledovat ze záznamu.

Vláda už rozhodla, že od středy na dva měsíce zruší daň z přidané hodnoty (DPH) na respirátory třídy FFP2 a vyšší. Kabinet uvažoval, že nařídí povinné nošení respirátorů nebo roušek v hromadné dopravě či obchodech. Žádná taková povinnost ale zatím neplatí, vláda zatím respirátory pouze doporučila.

Z pondělního jednání vlády byl stažen materiál s doporučením Uhelné komise ukončit využívání uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038.

Termín vládu rozděluje – pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii, podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro bližší termín se na prosincovém zasedání Uhelné komise vyslovil i jeden z jejích předsedů a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Naopak podle druhého z předsedů Havlíčka by kabinet neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise.

Kvůli uhlí se v pondělí před Strakovou akademií i demonstrovalo. Asi dvě desítky ekologických aktivistů požadovaly, aby vláda schválila rychlejší scénář odklonu od uhlí než v roce 2038.

Tagy: