Vláda zrušila DPH na respirátory. Jaký je mezi nimi rozdíl a kde jsou povinné?

Daň z přidané hodnoty (DPH) na respirátory se od středy zruší, a to na dva měsíce. V pondělí o tom rozhodla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Kabinet uvažoval, že nařídí povinné nošení respirátorů nebo roušek v hromadné dopravě či obchodech. Žádná taková povinnost ale neplatí, vláda zatím respirátory pouze doporučila.

Respirátory FFP2 nebo KN95 musí od soboty povinně nosit instruktoři a žáci v autoškole, a to u zkoušek, kde je přítomen i komisař. Při běžné výuce je respirátor sice doporučován, nikoli však nařízen. Nikde jinde zatím respirátory povinné nejsou. Vláda zvažovala, že je nařídí na rizikových místech kvůli britské mutaci koronaviru, zatím ale přistoupila jen k doporučení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci znovu apeloval, aby lidé respirátory nosili. Povinné nošení respirátorů zavedlo například Německo nebo Rakousko.

„Jsme v mimořádné době, která si žádá mimořádné věci. Využívám tohoto místa a vyzývám všechny výrobce a maloobchodní prodejce a obchodní řetězce, aby si nenechávali tuto výhodu, kterou získají, aby ji promítli na koncové ceně pro spotřebitele, aby byly respirátory levnější a na trhu dostupnější,“ řekla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

K tomu, aby bylo DPH sníženo nebo odpuštěno, vyzývali zástupci obchodních řetězců a výrobci. Respirátory by tak měly zlevnit až o čtvrtinu.

Jeden respirátor, který splňuje certifikace, stojí více než 10 korun a pro řadu lidí je to mimo jejich možnosti. Respirátor totiž vydrží maximálně jeden den. Existují však i takové, které se dají několikrát sterilizovat, ty jsou ale dražší.

Respirátory jsou účinnější než roušky, které jsou levnější. Respirátory chrání před průnikem virů a bakterií jeho nositele. „Respirátor má vyšší záchyt a je na rozdíl od roušek designován na to, aby byl schopen zachytit virové částice. Rouška chrání lidi kolem, zatímco respirátor chrání mě samotného,“ vysvětlil už dříve pro CNN Prima NEWS epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Respirátory se odlišují svým označením. Dva nejpoužívanější typy během pandemie koronaviru jsou FFP2 a FFP3. Zkratka FFP vychází z anglického termínu „filtering face piece“ (filtrační maska na tvář), číslo označuje míru ochrany.

Babiš mluvil o povinném nošení respirátorů FFP2, které zvládnou odfiltrovat až 95 procent pevných částic. Tyto respirátory mají také označení KN95.

Respirátory FFP3 jsou ještě účinnější než FFP2, jsou schopné zastavit viry a jejich minimální filtrační schopnost činí 99 procent. Existují i respirátory s označením FFP1, ty však před koronavirem nechrání, hodí se spíše do prašného prostředí, na stavby nebo do sléváren. Chrání před většími prachovými částicemi.

Tagy: