Sledujte ŽIVĚ tiskovou konferenci po jednání vlády: Zavede lockdown neočkovaných?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek rozhodne o plošném testování ve školách. Tiskovou konferenci po jednání vlády, na které ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) představí další změny, sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě na webu. Předpokládaný začátek tiskové konference je v 9:30.

Přesnou podobu zpřísňujících opatření, která budou platit od 29. listopadu, chce odcházející vláda v pátek projednat s experty pětikoalice vytvářející příští kabinet. V pondělí je má ministerstvo zdravotnictví projednat se zástupci organizací, například těch kulturních. Rozhodovat o nich bude vláda v úterý odpoledne, řekl ve čtvrtek Babiš webu Blesk.cz.

S experty koaličního AntiCovid týmu chce v pátek dospět premiér k dohodě o tom, jak zpřísnit přístup na hromadné akce. Zda umožnit jejich návštěvu jen pro očkované a lidi, kteří prodělali covid, nebo i pro lidi s PCR testy.

Vláda v pátek zasedla v 7 hodin. Ale tým kolem Vlastimila Válka (TOP 09), o kterém se mluví jako o kandidátovi na nového ministra zdravotnictví, má podle Babiše čas až po 8. hodině. „Nevíme, jak budou reagovat,“ vysvětlil premiér.

Vládní rada pro zdravotní rizika ve čtvrtek podle něj jednala hodinu a experti nejsou jednotní. „Chtěli bychom, aby jednoznačně nový ministr a jeho tým potvrdili správnost těch navrhovaných rozhodnutí, my jsme v demisi, ale nezříkáme se odpovědnosti,“ uvedl Babiš.

Jaké kroky vláda chystá?

Ve hře je například to, že by se pro vstup na hromadné akce nebo do restaurací přestaly akceptovat testy. Kabinet by se tak inspiroval Rakouskem, kde se díky opatřením výrazně zvýšil zájem o očkování. Podle informací webu Seznam Zprávy by systém „očkování nebo prodělaná nemoc“ mohl platit všude kromě ubytování.

Zpřísnění by ale mohlo být zatím i mírnější. Šlo by například o zvýšení kontrol nebo uznávání jen PCR testů. Vláda také může opět apelovat na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům umožnili pracovat z domova.

Už ve středu rozhodla, že od 15. listopadu se budou povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu. Studenti vysokých škol budou muset nosit respirátory i v rámci výuky.

Tiskovou konferenci po pátečním jednání kabinetu sledujte na programu CNN Prima NEWS nebo na webu.

Tagy: