Věštění z koule, říká Hamáček o Vánocích. Děti se před návratem do škol testovat nebudou

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vládní spolupráce funguje i přes neshodu na změně daňového systému. Ministr vnitra a premiér Andrej Babiš (ANO) totiž v říjnu krátce po sobě přednesli odlišné návrhy, což vyvolalo spekulace, zda vládní koalice stále drží při sobě. Jan Hamáček se také vyjádřil k plánovanému návratu dětí do škol; o režimu, který bude v Česku panovat v době Vánoc, ale spekulovat nechtěl.

Po prvním návrhu na státní rozpočet pro rok 2021 se schodkem 320 miliard korun se ozval premiér Babiš, který žádal změnu daňového systému. Pro většinu zaměstnanců chtěl snížit daň z příjmu na 15 %, pro lidi s vyššími příjmy by platila daň 23 %. Vicepremiér Hamáček ale přišel s jiným návrhem – 19 a 23 %.

Koalice ANO a ČSSD ale kvůli neshodě podle Hamáčka ohrožena není. „Na jedné věci nejde tvrdit, že se koalice rozpadá. Nám se podařilo spoustu pozitivního, ale tady jsme se nedohodli,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS šéf Ústředního krizového štábu.

Zároveň ale Hamáček nechápe, proč Babiš na svém návrhu pořád trvá. I kdyby se vláda dohodla na jednotném řešení, stejně není jisté, že projde. „Nedělal bych z toho kovbojku, protože jsme menšinová vláda. Když se na něčem dohodneme, tak musíme ve Sněmovně hledat dalšího partnera,“ uvedl Hamáček a připustil, že v současné době k žádné změně superhrubé mzdy možná nedojde.

„Já jsem odložení navrhoval, ale zatím shoda není,“ nastínil Hamáček. Proti zrušení superhrubé mzdy a změně daňového systému, alespoň nyní, se ve středu ve Sněmovně vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Dokonce hovořil o „hlouposti projednávat něco takového v současné nepříznivé ekonomické situaci“.

Prvňáci se ani neohřáli

Hamáček se během rozhovoru s Marií Bastlovou vyjádřil také k návratu žáků 1. a 2. tříd do škol, který má nastat 18. listopadu. „Prvňáci se ve škole ani neohřáli a musejí se vrátit co nejrychleji. Vládní priorita je právě návrat prvních dvou ročníků, ne otevření obchodů a služeb. Rozhodnutí ministerstev školství a zdravotnictví pokládám za dobrou věc,“ řekl předseda ČSSD.

Někteří odborníci v čele s epidemiologem Petrem Smejkalem z pražského IKEMu navrhují, aby všichni vracející se školáci byli otestováni. Vláda to ale zatím neplánuje. „Antigenní testy jsou pro nás priorita v domovech seniorů, o testování dětí zatím na vládě nikdo neuvažoval. Můžeme o tom debatovat, ale upozorňuji, že testů není neomezené množství. Skupina seniorů je podstatně ohroženější,“ vysvětlil Hamáček.

Vánoce jsou věštění z křišťálové koule

K prognózám ohledně dalšího vývoje epidemické situace v Česku se ministr vnitra vyjadřovat příliš nechtěl. V jakém režimu budou v tuzemsku Vánoce, je podle něj věštění z křišťálové koule.

Pochvaluje si ale vznik nové tabulky, ze které bude jasné, jaká kritéria jsou potřeba pro zavádění nebo rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. „Mělo by se tak předejít politickým debatám, do případné třetí vlny si bereme ponaučení,“ dodal Hamáček.

Rozhovor Marie Bastlové s Janem Hamáčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: