Smutná slova o manželově sebevraždě a finanční tísni. Vdova po Ptáčkovi promluvila

Radek Ptáček spáchal sebevraždu.

Okolnosti úmrtí psychologa Ptáčka

Hana Ptáčková, manželka renomovaného psychologa Radka Ptáčka, který 3. září tragicky ukončil svůj život, zveřejnila na platformě Donio.cz své prohlášení. Otevřeně v něm hovoří o bolestné ztrátě manžela a připomíná, že dlouhodobě trpěl zdravotními problémy, ale odmítal zpomalit. Vdova se také vyjádřila ke komentářům ohledně finanční sbírky, kterou na její podporu uspořádali přátelé a kolegové.

„Radka jsem znala 20 let. Byli jsme nejlepší přátelé, milovali jsme se, podporovali se navzájem… vždy tady byl pro mě a já pro něj. Byl moje jistota, že je svět v pořádku a pokud budu potřebovat nějakou odpověď, on ji vždycky najde. Naše tři děti v něm měly superhrdinu, který všechno zařídí a vyřeší. Náš svět teď má v sobě velké prázdné místo, s nímž si nevíme rady,“ napsala manželka zemřelého psychologa v příspěvku zveřejněném na stránce Donio.cz

ČTĚTE TAKÉ: I psycholog může mít problém najít pro sebe pomoc, říká Kulhánek po nečekaném úmrtí kolegy

Podle Ptáčkové měl její manžel dlouhá léta zdravotní potíže, které postupem času gradovaly. Navzdory svým osobním problémům však stále věnoval svou energii pomoci druhým. „Radek byl vždy stoprocentně oddaný své práci a na prvním místě pro něj byla pomoc druhým,“ uvedla s tím, že i když na něj naléhali, aby zpomalil, on odmítal. Jak Ptáčková přiznává, manžel vedl statečný boj, ale nakonec podlehl svým vnitřním démonům.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

„I skvělý odborník a zdánlivě dokonalý klinický psycholog byl jen lidská zranitelná bytost,“ poznamenala.

Finanční tíseň

Ptáčkova rodina  se ocitla v těžké situaci nejen emocionálně, ale také finančně. Po smrti psychologa vznikla sbírka, kterou zorganizovali přátelé a kolegové, aby podpořili jeho rodinu. Sbírka však komě jiného vyvolala negativní reakce a spekulace ohledně skutečných majetkových poměrů rodiny. Nakonec byla z toho důvodu ukončena.

Hana Ptáčková k tomu uvedla, že Radek často pracoval „pro bono“, tedy bez nároku na odměnu, protože si mnozí z jeho klientů nemohli dovolit platit za péči, kterou jim poskytoval. Mnoho jeho přednášek a osvětových aktivit bylo prý také neplacených, jelikož jeho prioritou bylo šíření důležitých témat do povědomí veřejnosti.

Hana otevřeně popsala situaci rodiny. Byt, kde s dětmi žije, je zatížen hypotékou, která zůstala neuhrazena. Ačkoli má v katastru nemovitostí zapsané dvě nemovitosti – byt v Praze a pozemek na Klatovsku, jedná se podle jejích slov o neprodejné položky. Spoluvlastnictví pražského bytu je komplikované a neřeší aktuální finanční problémy rodiny, zatímco pozemek na Klatovsku je pouze nevyužitelná orná půda.

Ptáčková se brání rovněž útokům na svou osobu kvůli tomu, že rodina veřejně žádá o finanční podporu. Podle jejích slov je bolestivé obhajovat, že mají nárok na soucit a pomoc. Mnozí lidé totiž získali mylný dojem o finanční situaci rodiny na základě mediální známosti a zdánlivé finanční zajištěnosti jejího manžela.

Policie nalezla Radka Ptáčka mrtvého v úterý 3. září odpoledne v jednom z hotelů v Praze. Podle prvotních informací šlo pravděpodobně o sebevraždu. Ještě před smrtí zanechal své manželce znepokojivé zprávy, které nasvědčovaly tomu, že si plánuje vzít život.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodička ze sekty v Plasích prodělala mozkovou smrt. Řeší se odpojení od přístrojů

Tagy:
smrt manžel sbírka Radek Ptáček přátelé Donio.cz rodina bolest psycholog sebevražda Hana Ptáčková finančí situace