Slovenská medvědí krize: Politici místo národních problémů řeší odstřel šelem

Na Slovensku se v posledních týdnech zvýšily počty útoků medvědů na lidi. Místní zprávy hovoří o tom, že tyto lesní šelmy jsou v zemi přemnožené a ztratily plachost. O tématu nyní hojně mluví politici, a to z různých stran a hnutí. Na Slovensku se totiž blíží předčasné volby do Národní rady a přemnožení medvědi se stali námětem politických diskuzí.

Slováky vyděsily medvědí útoky zejména v červenci, jak informovala například televize JOJ. V polovině měsíce šelmy napadly kolemjdoucí hned třikrát během 24 hodin.

Odborníci z Národního lesnického centra vydali analýzu, která vyčíslila populaci medvěda hnědého na Slovensku mezi 2 500 až 3 200 kusy. Podle analytiků se navíc medvěd od roku 2000 vyskytl na území, které zasahuje třetinu celkové rozlohy Slovenska.

Slovenští lesníci si ale stěžují, že současná úřednická vláda premiéra L'udovíta Ódora s problémem příliš nepohnula. „Aktuální přístup Slovenska považujeme za nesprávný, protože problém s přemnoženými medvědy prohlubuje a ani výhledově nenabízí reálnou naději na jeho zlepšení. Naopak, častokrát vede až ke komplikacím s ochranou jiných ohrožených druhů, které medvěd svojí predací ohrožuje,“ uvedli slovenští lesníci, kteří jsou dlouhodobě ve sporu s tamními ochranáři.

Politi se začali předbíhat v tom, kdo se k regulaci medvěda hnědého dříve vyjádří. „Je potřeba snížit stavy medvěda hnědého, je třeba to dělat kontinuálně a je třeba udržet populaci na 1 000 až 1 500 kusech. Až budou plaší, nebudou chodit k obydlím,“ prohlásil ve videu na sociální síti Facebook předseda Národní rady a hnutí Jsme rodina Boris Kollár.

Moja reakcia k problemu medveda hnedeho

Posted by Boris Kollar on Wednesday, July 19, 2023

Ozývají se Pellegrini i Čaputová

Kollár není jediný, kdo zvedl tematiku přemnožených medvědů a využívá ji před volbami do Národní rady. „Je třeba vytvořit jasný systém regulace medvěda. Nemůže se stát, že jeho životním prostorem je intravilán,“ nechal se slyšet expremiér a lídr strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Prezidentka Zuzana Čaputová varovala, aby Slováci problém s medvědy nepodceňovali.

Tlak na svoji hlavu nyní cítí úřednický ministr životního prostředí Milan Chrenko. Před zhruba dvěma týdny připustil, že je situace vážná, a sliboval posílení tzv. zásahových týmů. Ty vyhledávají a utrácejí problémové medvědy, kteří již nejsou plaší nebo opakovaně chodí do obydlených lokalit. I on souhlasí, že se musí nastavit hranice populace medvěda hnědého na Slovensku.

Problém však je, že Slovensko trápí podstatně palčivější starosti, než je přemnožený medvěd. Země má závažné trable například ve zdravotnictví, školství, poslanci neschválili trestně-právní reformu a značná část obyvatel nepovažuje Rusko, které spustilo loni invazi na Ukrajinu, za hrozbu.

Podle nedávného průzkumu GLOBSEC si jen 40 procent Slováků myslí, že za válku může Rusko. Dalších 34 procent viní z konfliktu Západ a 17 procent dokonce samotnou Ukrajinu kvůli „utlačování ruskojazyčné menšiny“.

Předčasné volby na Slovensku se konají již 30. září.

Tagy: