Smečka vlků u Šumavy napadla fenku, ta neměla šanci. Byla členem rodiny, truchlí myslivec

Vlk

Vlci roztrhali

Zcela ojedinělý případ útoku vlčí smečky na loveckého psa se odehrál u Nové Pece na Lipensku. Fence jagdteriéra se stala osudnou naháňka na divočáky, její majitel neměl šanci ji před vlky uchránit.

Na jihu Čech žije ve volné přírodě ve třech smečkách několik desítek vlků, kteří se sem dostali buď přirozenou migrací z okolních zemí, nebo se tady narodili. Po staletí žil predátor v krajině s člověkem, v posledních desetiletích se jeho výskyt zvýšil. Ale to, co přináší radost ochráncům přírody, zneklidňuje myslivce. Důkazem toho je zatím ojedinělý případ útoku vlka na loveckého psa.

Drama se odehrálo v pondělí v blízkosti kopce Šešovec u Nové Pece na Lipensku. Při naháňce tu vlk usmrtil loveckého psa. Tu myslivci pořádali na Novopecku, v lesích, které těsně přiléhají k Národnímu parku Šumava.

Byl to člen rodiny, posteskl si majitel psa nad svojí fenkou Kory. Osudné ráno s ní vyrazil na divočáky, zpátky domů se už ale vracel myslivec sám. Fena malého plemene neměla proti vlkům šanci. Podle svědků se jednalo o sedmičlennou smečku. Jeden z nich jagdteriérku napadl a okamžitě usmrtil.

Situaci přihlížel jak vlastník psa, tak několik dalších myslivců. „Ti vlci byli od člověka vzdáleni přibližně dvě stě metrů a neměli nějakou tendenci se vzdalovat,“ popisuje Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty.

„Prostor, který vlci měli, se zmenšoval a ještě po nich vyběhl pes jednoho z lovců, tak pravděpodobně neměli jinou možnost,“ popsal situaci Jan Dvořák mluvčí Národního parku Šumava.

Proč by měli náhradu dostávat jen majitelé hospodářských zvířat?

I když jde především o citovou újmu majitele psa, myslivci přesto chtějí finanční náhradu. „My požadujeme, aby byla v náhradách zohledněná také náhrada za zabití psa vlky,“ stojí si za svým Janota.

V současné době se totiž odškodnění týkají pouze chovatelů hospodářských zvířat a pasteveckých psů. Role vlka v přírodě je na jednu stranu podle ochránců nezanedbatelná. „Živí se totiž převážně přemnoženou zvěří, jako jsou srnci či divoká prasata, ta dělají velkou škodu lesníkům a brání obnově lesa,“ vysvětluje Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci jsou krásní, ale z bezpečné vzdálenosti

Pokud člověk vlka spatří, měl by klidně odejít a v žádném případě zvíře nelákat na jídlo nebo ho pronásledovat. „Zatím jsem neměl to potěšení setkat se s vlkem, ale rád bych to někdy zkusil,“ přeje si jeden z místních obyvatel obce, ze které je majitel psa. „Nevěřím tomu, že by měl nějaký zájem na člověka bezdůvodně útočit,“ doplňuje jiný.

Setkání člověka s vlkem ve volné přírodě je sice málo pravděpodobné, ale není nemožné. Vlci jsou však plachá zvířata a člověku se raději vyhnou. Alespoň prozatím.

Tagy:
pes Šumava příroda divoké prase myslivost vlk hon vlci Lipno psi Jihočeský kraj zabití Česko Národní park Šumava myslivci myslivec Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Českomoravská myslivecká jednota Nová Pec