Smrdí vám kozí mléko? Čeští vědci pracují na metodě, jak ho zápachu zbavit

Mnozí lidé výrobky z kozího mléka odmítají kvůli jeho specifickému zápachu. Čeští vědci to ale chtějí změnit (ilustrační foto)

Zdraví prospěšné kozí mléko by mohlo získat lepší vůni i chuť, a tak se dostat k více lidem. Jak upozornil týdeník 5plus2, vědci České zemědělské univerzity v Praze experimentují s mandlovou moukou či­ syrovátkou.

Koza, které se dříve říkalo „kráva chudých“, a její produkty, zejména mléko, jsou mezi lidmi stále oblíbenější a patří k tomu nejzdravějšímu ze živočišné výroby. Důkazem může být i to, že kozy netrpí na rakovinu, stejně jako například žraloci. Z dosavadních výzkumů lze předpokládat, že za to může specifická bílkovina ubichon, kterou si zvířata tvoří. Některé konzumenty ovšem odrazuje typická chuť kozího mléka a přidružených výrobků, jako je kozí sýr, kefír, jogurt či tvaroh. To se snaží změnit vědci z České zemědělské univerzity v ­Praze (ČZU).

Pro zamaskování specifické vůně a chuti se rozhodli použít tři látky – mandlovou mouku, inulin (prebiotikum, které zjednodušeně slouží jako potrava pro prospěšné mikroorganismy osídlující trávicí trakt člověka) a syrovátkové bílkoviny. „Překvapivým výsledkem pro nás bylo zjištění, že přídavek mandlové mouky neměl očekávaný efekt zlepšení, neboť mandlová mouka ‚nezakryla‘ dostatečně nežádoucí kozí pach. Ale u vzorků, kde byly přidány syrovátkové proteiny, došlo ke snížení intenzity typického kozího aromatu,“ popisuje nadějný výsledek Veronika Legarová z katedry kvality a bezpečnosti potravin Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU.

„V současné době stále probíhá výzkum a věříme, že jsme se již přiblížili době, kdy budeme moci spotřebitelům nabídnout kozí výrobky, které doposud kvůli nepříznivému aromatu odmítali,“ uzavírá Veronika Legarová.

Proč má vlastně kozí mléko svůj specifický zápach, se dozvíte v pátečním vydání týdeníku 5plus2 a na www.5plus2.cz.

Tagy:
kozy vědci zápach mouka mléko Praha mléčné výrobky bílkovina kozí mléko Česká zemědělská univerzita v Praze