Svoboda: Pád letounu s Prigožinen? Putinův vzkaz, že každý je nahraditelný. Nehodě nevěří

Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin

Vypadá to, že každá zrada se trestá. Ruský prezident Vladimir Putin ukazuje, že má veškerou moc v rukou a každý je nahraditelný, i ti, kteří vedou vagnerovce. Pro CNN Prima NEWS to uvedl exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Osobně se domnívá, že verze o nehodě letadla, v němž seděli šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a velitel Dmitrij Utkin, je velmi nepravděpodobná. K pádu stroje navíc podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě, Jiřího Justa, došlo ve velmi příhodné datum.

„Neznám žádný mocenský převrat v Rusku, aniž by byl spojen s násilím. Vypadá to tak, že se jakákoliv zrada trestá. Putin zkrátka ukazuje, že má v rukách veškerou moc. Říká, každý je nahraditelný, nikdo není nenahraditelný: ani ti, co vedou vagnerovce, tedy Prigožin a Utkin,“ domnívá se Svoboda.

Okolnosti pádu letadla, po němž zahynulo deset osob včetně Prigožina a Utkina, se podle něj musejí vyšetřit. „Moc ale na nešťastnou náhodu nevěřím, letadlo asi bylo kvalitní. Má spekulace je taková, že se mi zdá velmi nepravděpodobné, že by letadlo spadlo nešťastnou náhodou. Je to zkrátka varování všem, kteří by se chtěli postavit Putinovi. Ukazuje, že jakákoliv zrada se trestá, bez výjimky,“ zdůraznil exministr.

ČTĚTE TAKÉ: Pád Prigožinova letadla: Z Afriky se měl vrátit v den své smrti, zemřeli i vysocí velitelé

Justa zpráva o Prigožinově smrti nepřekvapila. „Očekával jsem, že podobným způsobem se asi završí životní cesta Jevgenije Prigožina. Spíše jsem byl překvapen tím, že bylo vybráno takové příhodné datum,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS a následně vysvětlil, co tím myslí.

„Zaprvé jsou to dva měsíce od Prigožinovy vzpoury proti ministerstvu obrany, proti generálnímu štábu Ruské federace a možná proti Vladimirovi Putinovi. Ve čtvrtek si navíc připomínáme rok a půl od začátku války a také bude důležitý státní svátek – vznik Ukrajiny –, který samozřejmě Ukrajina bude velice oslavovat. Možná o to víc, když se potvrdí smrt Prigožina,“ doplnil Just.

Otázkou nyní je, co bude s vagnerovci. „Musí se najít někdo, kdo jim bude opět velet. Jakmile by byli začleněni do armády Ruské federace, tak už to nebude proxiválka, kdy vagnerovci bojují za ruské zájmy nejen na Ukrajině, ale i v Africe. S každou akcí by byla spojena Ruská federace. Dosud vždy Putin říkal: ‚To jsou vagnerovci, to nejsem já ani ruská armáda.‘ Možná už tam má někoho vybraného, to ale ukáže budoucnost,“ dodal Svoboda.

Tagy: