Šmucler: Rodiče podceňují zubní péči dětí. Kéž by pro ně byly důležité jako pes

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Co na to vaše peněženka 12.9.2023

Zdá se, že Češi nemají rádi své děti. Podceňují zubní péči, řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle něj by bylo dobré, kdyby si řekli, že je pro ně jejich dítě stejně důležité jako pes.

„Z měření, která jako Česká stomatologická komora děláme, se zdá, že Češi nemají rádi své děti. Dospělí čistí zuby sobě a nečistí je svým dětem,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od ztráty čichu po noční pocení. Jak se proměnily příznaky covidu od začátku pandemie?

Spousta rodičů podle něj zubní péči o své děti podceňuje. „Mají pocit, že do devíti let to není důležité, a to je tragédie České republiky. Měli bychom se tomu věnovat. Bylo by dobré, kdyby si Češi řekli, že je jejich dítě stejně důležité jako pes, kterému všechno zaplatí a ty zuby mu čistí,“ řekl Šmucler a dodal, že žasne, když vidí, kolik peněz lidé dají do psů a kolik do dětí.

Některé země prý k danému problému podle Šmuclera přistupují daleko přísněji. „Máme hodně podobný systém národní zdravotní služby jako Velká Británie. Tam, když si děti nečistí zuby nebo nechodí k zubnímu lékaři, nejdřív přijde do rodiny sestra a poté policista. Jsou tam brutální sankce a je to z toho důvodu, že to dítě pak nese celoživotní následky,“ sdělil Šmucler.

Zároveň kritizoval, že v Česku nejde například z daní na cigarety ani koruna do zdravotnictví. „Myslím, že by měla celá ta daň jít do zdravotnictví a měla by být daň na cukr. To je úplně bez diskuze, protože cukr je dneska možná i větší problém než kouření,“ popsal Šmucler.

Tagy: