Sníh a náledí komplikují dopravu v celém Česku. Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou v neděli sjízdné jen s velkou opatrností. Na horských cestách leží uježděná vrstva sněhu, řidičům proto hrozí smyk. Sněží však i v nížinách. Kvůli silnému sněžení jsou uzavřeny silnice v Oseku na Teplicku, Lomu na Mostecku a cesta z Litvínova na Klíny v Krušných horách. Česko trápí i silný vítr, kvůli němu byl uzavřen horní úsek lanovky na Sněžku.

Silničáři v Ústeckém a Libereckém kraji mají v provozu veškerou techniku. Výstrahu před náledím v Libereckém kraji vydali hasiči už v sobotu. Z Litvínova na Klíny řidiči bez řetězů na kolech neprojedou, kvůli tomu je silnice z města do horského střediska dočasně uzavřena. Stejně je tomu i v případě cesty z Oseku do Dlouhé Louky, odkud vedou běžecké tratě po Krušných horách.

Na cestě k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku uvízlo už v sobotu několik kamionů. Sněhové jazyky se objevují nejen v Krušných horách, ale také na Šumavě. Policisté doporučují vyjíždět do hor pouze se zimní výbavou.

Sypače křižují hlavní silnice v obou krajích. Pluhy potkají řidiči v horských úsecích. Nebezpečí hrozí také kvůli těžkému sněhu padajícímu ze střech a stromů. U Úštěku na Litoměřicku spadly dvě borovice do cesty a další jsou podle informace policie nahnuté. Strom spadl do vozovky také u obce Tuhaň v okrese Česká Lípa.

V Libereckém kraji v okrese Semily řešili policisté ráno nehodu u obce Chuchelna, kde se osobní auto několikrát převrátilo na střechu a skončilo mimo vozovku. Nehoda se obešla bez vážného zranění.

Silničáři varují před sníženou dohledností

Sněžení komplikují od rána také sjízdnost na silnicích v Moravskoslezském kraji. Kvůli přeháňkám silničáři varují před sníženou dohledností.

Na chemicky ošetřovaných vozovkách ležel po nočním sněžení rozbředlý sníh, na inertních úsecích pak uježděná nebo nová vrstva sněhu. Například na cestách nižších tříd na Opavsku mohla vrstva nového sněhu dosahovat až sedmi centimetrů.

Zpočátku dne sněžilo více, během neděle pak místy. Večer budou srážky ustávat. Teploty mají na horách klesnout k –4 °C.

Silný vítr zastavil horní část lanovky na Sněžku

Kvůli silnému větru byl v neděli odpoledne zastaven horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní část lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstala v provozu. Vítr omezil provoz lanovky i v sobotu, kdy dopoledne stály oba úseky a odpoledne byl mimo provoz horní úsek. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Na hřebenech Krkonoš leží 70 až 100 centimetrů sněhu. Po mírném oteplení se v neděli opět ochladilo a na povrchu sněhové pokrývky se vytvořila krusta. Stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. „Pod krustou je sněhová pokrývka stále vlhká až mokrá. Zde se mohou vyskytnout laviny klouzavé,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Tagy: