Soukromý sektor si se stárnutím populace poradí, věří Kovanda. Obavy má z přístupu státu

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka, Vojtěch Bednář, Lukáš Kovanda - 24.10. v 17:55

Soukromý sektor si podle ekonoma Lukáše Kovandy se stárnutím české populace poradí. Expert ale varoval zejména před neúnosnými mandatorními výdaji na důchody a zdravotní péči. „V podstatě třetina rozpočtu jde na důchody. Je to obrovské číslo, které se navíc ještě bude zvyšovat,“ zdůraznil Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Soukromé firmy se podle Kovandy se stárnoucí populací a zaměstnanci poradí. „Ne, že by byli fyzicky výkonnější, ale starší zaměstnanci mají zkušenosti. Dokážou tak svůj čas využít efektivněji a vykonat více práce,“ zdůraznil.

ČTĚTE DÁLE: Už se zase blíží zimní čas. Lidem ničí spánek, EU s ním marně válčí celých šest let

Z pohledu Kovandy mají starší zaměstnanci i větší známosti, které si v konkrétních oborech za roky vybudovali. „Kontakty má určitě daleko větší padesátník, než ten pětadvacetiletý člověk, který do firmy zrovna přišel ze školy,“ doplnil expert.

Sociální podpora neznamená více dětí

Ekonom zároveň upozornil, že robustní systém sociálních podpor – jako jsou například důchody – nemusí nutně znamenat řešení demografického problému, tedy vyšší porodnost. „Nejvyšší porodnost je v zemích, které jsou naprosto chudobné,“ dodal expert.

S tím souhlasí i sociolog Vojtěch Bednář. „Zvyšování věku a snižování porodnosti není problém jenom České republiky. Je to problém celého západního světa, možná celého rozvinutého světa,“ podotkl Bednář, který vidí řešení v masivní podpoře porodnosti.

Z jeho pohledu bude nejtěžší motivovat páry mít děti co nejdříve. „Lidé potřebují v první řadě jistotu, potřebují bezpečí a potřebují perspektivu,“ vyjmenoval sociolog. „Nedostatek jistoty a nedostatek bezpečí je společně s nedostatkem perspektivy jedním z hlavních důvodů odkládání mateřství,“ vysvětlil odborník. Proto podle něj páry zakládají rodinu až v pozdějším věku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pražští gymnazisté vykřikovali nacistická hesla. Škola je potrestala oprávněně, rozhodla inspekce

Tagy: