Obří úspěch Muska: Super raketu na Zemi chytila speciální chapadla. Loď dopadla do oceánu

Úspěšný start systému Starship

Kanál 3 - Online ad hoc - živé vysílání

Obří vesmírný dopravní systém Starship americké společnosti SpaceX v neděli vzlétl ke svému pátému testovacímu letu. Vesmírná loď odstartovala z kosmodromu v texaském Boca Chica a následně kontrolovaně dopadla do Indického oceánu. Její nosič se krátce po startu poprvé vrátil na startovací rampu, kde ho zachytily speciální mechanické paže.

Let odstartoval okolo půl druhé odpoledne SELČ a trval zhruba hodinu, během které se nosná raketa Super Heavy poprvé vrátila na startovací rampu a vesmírná loď obletěla půlku Země.

ČTĚTE TAKÉ: Co se starým mobilem? Vydělat vám může i tisíce korun a ušetříte planetu

Starship, která je vysoká 121 metrů, odstartovala bez posádky za východu slunce z jižního cípu Texasu nedaleko mexických hranic. Obloukem se vznesla nad Mexický záliv stejně jako čtyři předchozí systémy, které ale buď krátce po startu explodovaly nebo se poničily při pádu do vody. Let Starship poprvé dokončila letos v červnu při čtvrtém testu. Tehdy se na rozdíl od předchozího pokusu nerozpadla při klesání atmosférou, ale dopadla do Indického oceánu, byť s poškozeným křídlem.

Raketa Super Heavy se v neděli po oddělení od kosmické lodi sedm minut po startu poprvé vrátila na startovací rampu, kde 71 metrů vysoký nosič zachytila kovová ramena. „Věž zachytila raketu!“ ozvalo se z řídící věže, kde technický tým křičel radostí.

Kosmická loď o hodinu později řízeně a podle plánu přistála na určeném místě v Indickém oceánu, napsala agentura AP. Kamery na připravené bójce ukázaly, jak z kosmické lodi vznášející se na hladině šlehají do výše plameny  v rámci tohoto testu se nepočítalo s jejím vyzdvižením.

SpaceX povolení ke startu obdržela v sobotu od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Stalo se tak v době, kdy mezi SpaceX, zejména jejím generálním ředitelem Elonem Muskem, a úřadem probíhají veřejné spory.

Odkládání udělení licence

Očekávalo se, že FAA vydá licenci pro tento zkušební start již před několika týdny. SpaceX uvedla, že loď Starship je připravena ke startu již „od prvního srpnového týdne“. Agentura však vydání licence odložila, protože společnost SpaceX podala žádost, aniž by „zveřejnila, že v některých záležitostech porušuje texaské a federální zákony“, uvedl administrátor FAA Mike Whitaker během vystoupení před Kongresem 24. září.

Podle Whitakera společnost nepředložila aktualizovanou „zprávu o sonickém třesku“. Sonický třesk je hlasitý zvuk, který raketa může vydávat, když se začne pohybovat rychleji, než je rychlost zvuku.

Další zpoždění bylo způsobeno tím, že SpaceX „nedodržela texaské zákony“, uvedl Whitaker, čímž zřejmě narážel na obvinění, že společnost SpaceX neměla v Texasu řádné povolení k provozování vodního záplavového systému, který se používá k utlumení zpětného rázu z nosné rakety Super Heavy při startu.

Společnost SpaceX ve veřejně sdíleném dopise ale Whitakerovo tvrzení, že zpoždění souvisí s veřejnou bezpečností, popřela.

SpaceX navrhla systém Starship tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat k průzkumu hlubokého vesmíru. Jde o zatím největší postavený systém svého druhu a také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň, zatímco kosmická loď má šest stejných jednotek.

Všechny dosavadní testovací lety byly bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo v budoucnu unést až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

Úspěch testu je klíčový i pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci v rámci programu Artemis. Návrat člověka na přirozenou družici Země je plánován na září 2026.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragédie, která dodnes děsí. Tsunami v Dolomitech bylo jako atomovka, zemřely tisíce lidí

Tagy:
okno SpaceX Indický oceán věda a technika kosmická loď licence vědecký výzkum průzkum vesmíru nosná raketa Super Heavy Federal Aviation Administration Mike Whitaker Boca Chica produkty a služby ekonomika, obchod a finance tovární výroba a inženýrství technologie a inženýrství průzkumná výprava letectví a kosmonautika