SPÁLENIŠTĚ: Ze zásahu už se nevrátil. Hasič, který zemřel ve službě

CNN Prima NEWS slaví 4. narozeniny a chystá několik novinek

Spáleniště, Hrdina co zemřel ve službě - 19.10. v 15:30

Jeli k požáru farmy se zvířaty. Auto ale dostalo po cestě smyk. Převrátilo se na bok a uvnitř bylo několik zraněných. Nejvíc zraněný byl mladý hasič – Zdeněk Hejduk. Byl zaklíněný pod autem a nedařilo se ho dostat ven.

„V autě s ním vzadu byl kluk, který byl teprve tři čtvrtě roku u hasičů, a ten se ho snažil vyprostit. Dělal maximum, aby se to povedlo,“ vzpomíná šéf kolínských hasičů Dalibor Zeman.

ČTĚTE DÁLE: Vlakové neštěstí u Českého Brodu: Záchranná akce byla jako scéna z M*A*S*H, vzpomínají hasiči

Zdeněk Hejduk byl právě pro nováčka, se kterým jel k zásahu, velkým učitelem a vzorem. Ve tmě v převrácené cisterně ale neměl nově sloužící hasič žádnou šanci kolegovi pomoci.

Cisterna se převrátila 19. července 2023, přesně před základní školou, kterou Zdeněk jako dítě navštěvoval. Všichni, kdo uvnitř cestovali, se zranili. Jakmile se o nehodě svých kolegů dozvěděl jejich nadřízený, ihned vyrazil na místo. Vzpomíná, že velitel zásahu byl hrozně potlučený v sanitce, přesto se zajímal jen o to, jak jsou na tom jeho muži. V dalším sanitním voze pak šéf hasičů ještě stihl právě Zdeňka Hejduka, ten už ale nejspíš nevěděl o okolním světě.

„To nebyl ani můj kolega, byl to můj o hodně mladší kamarád. Znám ho z jeho dětských let, hrál si s mým synem, byli jsme sousedi. Když byl malý, vodil mi ubrečeného syna domů, nejspíš už měl tu záchranářinu v sobě od mala.“

Ztráta tak pro šéfa hasičů byla ještě větší, protože Zdeňka bral jako svého syna a sám se ho snažil získat právě k hasičům. Odchod kolegy ale vnímal celý tým hasičů – přece jen muži spolu tráví skoro víc času než s rodinami.

Příběh zesnulého Zdeňka Hejduka připomene pořad Spáleniště… příběhy hasičů už v sobotu v 15:30 a 21:30 na CNN Prima NEWS. Poslouchat ho můžete i na všech podcastových aplikacích.

Tagy:
požár katastrofa CNN Prima NEWS M*A*S*H Český Brod Zdeněk Hejduk Spáleniště katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události