Spolu hledá prezidenta: Fiala představí strategii před volbami. S čím koalice zřejmě přijde?

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v úterý na tiskové konferenci v Brně oznámí, jaký postoj zaujme k prezidentským volbám. Podle informací CNN Prima NEWS zvolí formu podpory. Vybírat měla mezi generálem Petrem Pavlem, senátorem Pavlem Fischerem a ekonomkou Danuší Nerudovou. Jaké jsou nejpravděpodobnější možnosti?

Prezidenta hledá koalice Spolu už několik měsíců. Jenže čas se krátí a do volby nové hlavy státu zbývá už jen něco málo přes tři měsíce. Původně premiér Petr Fiala (ODS) mluvil o tom, že svůj postoj k boji o Hrad představí trojice stran v září. Tento termín se ale posunul a nakonec po úspěchu ve druhém kole senátních voleb Fiala prohlásil, že resumé sdělí v úterý 4. října.

„V tomto směru chci požádat o pochopení, i jak jdou významné události za sebou – ať už jsou to volby, nebo boj s energetickou krizí. Sledujeme dlouhodobě vývoj. Je potřeba uvést správnou úvahu, kdo může uspět,“ vysvětloval posun termínu v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Tisková konference k prezidentským volbám proběhne 4. října ve 12 hodin v Brně, dohodli se nakonec v pondělí zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Zúčastní se jí jak sám premiér, tak i šéf lidovců Marian Jurečka. Předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou ale nahradí první místopředseda strany Tomáš Czernin.

Vystrčil ze hry

O tom, jak se k volbám koalice postaví, v poslední době spekulují různí komentátoři i politologové. Původně se očekávalo, že přijde s vlastním kandidátem.

Hovořilo se například o šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ten podle informací CNN Prima NEWS měl prezidentskou volbu zvažovat, pokud by uspěl v zářijových volbách do horní komory hned v prvním kole. To se ale nestalo. „S kandidaturou na prezidenta nepočítám. Zajímá mě druhé kolo senátních voleb,“ prohlásil další den v Partii.

Ve druhém kole proti němu stála Jana Nagyová (ANO), která je s Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. I když šéf ANO udělal maximum pro to, aby Nagyová na Jihlavsku vyhrála, Vystrčil ji nakonec s 60 procenty hlasů ve druhém kole porazil a svůj mandát v Senátu obhájil. Přesto už se s ním jako s prezidentským kandidátem pravděpodobně nepočítá.

Podpoří všechny tři?

Podle informací CNN Prima NEWS od několika zdrojů z koalice Spolu trojice stran s žádným novým kandidátem v úterý nepřijde. Údajně se chystá někoho podpořit. Vybírat měla mezi generálem Petrem Pavlem, senátorem Pavlem Fischerem a ekonomkou Danuší Nerudovou.

„Je zásadní, abychom měli kvalitního, dobrého prezidenta, který bude ctít Ústavu, bude nás dobře reprezentovat a společnost sjednocovat. Neznamená to, že musíme dát za každou cenu dalšího kandidáta. Vidíme dvě, tři výrazné kvalitní občanské osobnosti,“ potvrdil v Partii bez jmenování kandidátů ministr Kupka.

Problém měl být v tom, že se strany těžko shodovaly na podpoře pouze jednoho. Vysoce postavený politik ODS CNN Prima NEWS řekl, že jeho strana generála Pavla rozhodně nepodpoří. Hlavním problém měla být Pavlova minulost v KSČ. Především první místopředseda strany Zbyněk Stanjura ho měl mít za „bolševika“.

Sympatie od vládní koalice ale měl i sám Pavel odmítat. Bál se, že mu podpora od vlády, která v současné době bojuje s krizí a v průzkumech popularity nevychází příliš vysoko, uškodí.

Podle informací redakce z řad lidovců Pavla ale chtěla podpořit hlavně TOP 09. Strany tak měly uvažovat nad kompromisem, že podpoří generála Pavla i senátora Fischera.

Fiala i Jurečka kromě těchto dvou ale už dříve jmenovali i Danuši Nerudovou jako možnou kandidátku, kterou by Spolu mohla podpořit. I když ekonomka dříve vystupovala jako přísná kritička vlády, v poslední době se „krotí“. Na sociální sítích dokonce sdílela podporu od starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) nebo fotografii, kde se účastnila akce s premiérem Petrem Fialou a dalšími zástupci vládních stran.

Je tak dokonce i možné, že koalice Spolu nakonec v úterý podpoří všechny tři kandidáty.

Předvolební průzkumy zatím ukazují, že největším favoritem voleb je generál Pavel. Mluví se ale i o šéfovi ANO Andreji Babišovi, který kandidaturu zatím nepotvrdil. Spekuluje se nad tím, že po nepovedeném druhém kole senátních voleb do boje o Hrad ani nepůjde. V průzkumech ale za poslední měsíce posiluje i Nerudová. Za ní v modelech bývá odborář Josef Středula, a pak senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Tagy: